Anunțul ambasadorului Israelului în România despre operațiunea din Rafah. „Avem grijă ca situația umanitară să poată fi asigurată”

Anunțul ambasadorului Israelului în România despre operațiunea din Rafah. „Avem grijă ca situația umanitară să poată fi asigurată”

Armata israeliană a intrat în partea palestiniană și a preluat controlul punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza. Astfel, Israelul a inițiat o operațiune militară în Rafah, despre care Reuven Azar, ambasadorul israelian în România, a oferit detalii.

Operațiunea armatei israeliene în Rafah

Chiar în timpul nopții de luni spre marți, atacurile aeriene israeliene din Rafah au omorât 15 persoane, printre care și un copil, au spus oficiali din spitalele din Gaza.

Forțele israeliene au atacat masiv orașul Rafah la aproximativ 12 ore după ce le-au impus palestinienilor să plece din două cartiere. De asemenea, declarațiile oficialilor din spitalele Abu Yousef Al Najjar și Al Kuwaiti au venit după ce, anterior, Apărarea Civilă Palestiniană, a declarat că echipele sale au recuperat cadavre din mai multe case lovite de avioanele israeliene în Rafah.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a transmis pentru Antena 3 CNN că prin această operațiune, Israelul ar putea ajunge la o înțelegere cu gruparea Hamas, privind ostaticii.

„După cum știți, ținem în așteptare această operațiune, timp de câteva săptămâni sau chiar luni, sperând că vom ajunge cu Hamasul la o înțelegere privind ostaticii. Este foarte important să-i aducem înapoi. Chiar și ministrul american de Externe a spus că Israelul a oferit termeni foarte generoși, cu toate acestea, Hamas i-a refuzat. Înțelegem acum că dacă nu există o presiune militară, nu vom putea să ajungem o înțelegere privind ostaticii. 

Hamas vrea să obțină ceva simplu: să termine războiul de pe poziții victorioase, păstrându-și capacitățile militare, dar noi nu putem permite acest lucru. Am negociat această înțelegere privind ostaticii, cu condiția unui armistițiu temporar. După armistițiu, vom continua eforturile noastre, pentru că zona Rafah este strategică și permite supraviețuirea”, a spus ambasadorul Reuven Azar pentru Antena 3 CNN.

De ce atacă Israelul punctul Rafah

Hamas are aproximativ 60 de tuneluri, fiind un avantaj mare pentru comunicare și contrabandă. Acestea permit controlul graniței pe care Israelul l-a preluat. De asemenea, și Hamas se folosea de tuneluri pentru a-și trimite oamenii să se antreneze și să transporte arme de contrabandă în Fâșia Gaza.

În altă ordine de idei, obiectivele militare au fost aprobate de cabinetul de război din Israel, deoarece este important ca Rafah să fie neutralizată, pentru ca forțele militare ale grupării să nu mai poată fi folosite la capacitate maximă, a mai spus ambasadorul israelian.

„Ultimele 24 de ore reprezintă o primă fază în care 100-150.000 de oameni au primit solicitarea de a fi strămutați într-o zonă pregătită dinainte, care nu e foarte departe și în care este destulă mâncare, apă și medicamente. Avem grijă ca situația umanitară să poată fi asigurată în continuare și vrem să ținem granițele deschide în continuare”, a mai precizat Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, la Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *