Arestările continuă în Ministerul rus al Apărării: al cincilea ofițer reținut pentru corupție. Valul de epurări începe să se îndrepte către armată

Arestările continuă în Ministerul rus al Apărării: al cincilea ofițer reținut pentru corupție. Valul de epurări începe să se îndrepte către armată

Un ofițer de rang înalt responsabil de achiziții în Ministerul rus al Apărării a fost arestat sub acuzațiile de abuz de putere și corupție, informează The Moscow Times. Este vorba de a cincea reținere efectuată în ultima lună în rândurile echipei fostului ministru al apărării Serghei Șoigu.

Potrivit Comitetului de Investigații, responsabil de cele mai importante dosare penale în Rusia, Vladimir Vertelețki a luat mită pentru „lucrări care nu au mai fost făcute” în cadrul unui contract guvernamental datând din 2022.

Semnătura lui Vertelețki a prejudiciat statul rus cu „peste 70 de milioane de ruble”, adică 773.500 de dolari, iar acuzatul a fost plasat în arest preventiv, a comunicat Comitetul de Anchetă.

Anunțul privind arestarea lui Vladimir Vertelețki vine la câteva ore după ce s-a aflat despre reținerea generalului-locotenent Vadim Șamarin, precizează The Moscow Times.

Campanie de epurare în Ministerul rus al Apărării

Sursa citată evocată o campanie de epurare în cadrul armatei ruse și Ministerului Apărării de la Moscova care coincide cu demiterea lui Serghei Șoigu și înlocuirea acestuia cu economistul Andrei Belousov.

Vadim Șamarin, adjunctul șefului Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a fost arestat sub acuzația de luare de mită la scară mare.

Valul de arestări a început cu viceministrul apărării Timur Ivanov, considerat un protejat al lui Serghei Șoigu. Odată cu arestarea lui Ivanov, pentru luare de mită, unii experți au prezis un prim pas de îndepărtare a lui Șoigu. Între timp, Șoigu a fost demis și numit secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Ulterior, șeful Direcției principale de personal din Ministerul rus al Apărării, generalul-locotenent Iuri Kuznețov, a fost arestat, la rândul lui, sub acuzația că a primit „mită la scară mare”.

În cele din urmă, pe 17 mai, generalul-maior Ivan Popov, fostul comandant al Armatei a 58-a a Rusiei, a fost arestat pentru fraudă. Popov a fost demis anul trecut după ce a raportat dificultățile întâmpinate de soldații ruși pe frontul din Ucraina și i-a acuzat pe șefii săi militari de situația dezastruoasă a așa-numitei „operațiuni militare speciale”, adică a agresiunii armate a Kremlinului împotriva țării vecine. Aceste remarci au fost salutate de bloggerii militari ruși ultranaționaliști apropiați pe atunci defunctului șef al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

ISW: acuzațiile de corupție, doar un pretext

Kremlinul depune un efort concertat pentru a elimina oficialii de rang înalt din Ministerul Apărării de la Moscova și probabil a extins acest efort la ofițerii superiori care comandă operațiunile de luptă împotriva Ucrainei, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

De altfel, conform unor bloggeri militari ruși, Ministerul rus al Apărării l-a demis recent pe comandantul Armatei Combinate 20, generalul-locotentent Suhrab Ahmedov. Unitatea condusă de Ahmedov este implicată în operațiunile ofensive din direcția Lîman, în nordul regiunii Donețk, în estul Ucrainei.

Declarațiile oficiale ale Kremlinului și speculațiile bloggerilor militari ruși despre arestări și schimbările de comandă semnalează că mai mulți ofițeri superiori ar putea fi înlăturați, notează ISW.

Întrebări cu privire la soarta generalului Gherasimov

Unii bloggeri militari ruși și surse din interior afirmă că unii dintre oficialii arestați au legături cu șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, dar nu merg atât de departe încât sugereze înlăturarea acestui general responsabil de operațiunile militare împotriva Ucrainei.

Întrebat despre poziția lui Gherasimov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în mod ciudat pe 13 mai că „nu sunt prevăzute încă schimbări”, dar a sugerat totodată că mandatul șefului Statului Major General nu este asigurat pe termen îndelungat. Apoi, joi, Peskov a negat desfășurarea unei campanii de epurare în Ministerul rus al Apărării, susținând că arestările din ultima lună fac parte dintr-o luptă constantă împotriva corupției.

Totuși, această declarație nu se potrivește cu explozia bruscă de demiteri și arestări anunțate în presă. Kremlinul folosește probabil pretextul acuzațiilor de corupție drept scuză pentru a-și ascunde motivele reale, conchide ISW.