Ascensiunea lui Coldea. Cum a ajuns „Dumnezeul interceptărilor și al dosarelor comandate” la doar 34 de ani. Cine l-a propulsat

Ascensiunea lui Coldea. Cum a ajuns „Dumnezeul interceptărilor și al dosarelor comandate” la doar 34 de ani. Cine l-a propulsat

Dincolo de sprijinul pe care l-a primit de la fostul șef al statului român, Coldea a primit și susținerea foștilor securiști, în special din partea generalului Dan Gheorghe, care a fost și unchiul acestuia. După ce a fost numit în funcție, Dan Gheorghe i-a oferit lui Coldea dosare importante ale unor magistrați. 

27 iulie 2005. Aceasta a fost ziua în care Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, cu rang de secretar de stat, începând cu 1 august 2005.

Denunțătorul lui Coldea s-a trezit cu conturile blocate în bănci: Sunt o persoană cu risc reputațional pentru că am apărut în mass media

Astfel, la doar 34 de ani a devenit cel mai tânăr șef al SRI și avea să rămână cel mai puternic om al serviciului secret timp de 12 ani. Potrivit surselor, dincolo de susținerea primită de președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, Coldea s-a bucurat și de susținerea bătrânilor securiști.

Chiar fostul general Dan Gheorghe ar fi înaintat propunerea către șeful statului român. Acesta era chiar unchiul lui Coldea, care de-a lungul anilor i-a fost protector și mentor. Ba chiar i-ar fi oferit acestuia date personale ale unor magistrați, stocate la arhiva SIPA.

„Coldea a fost bine ales ca sa fie barosul lui Băsescu, bătranii securisti l-au ales pe Coldea. Chiar un bătrân securist, generalul Dan Gheorghe. Unchiul sau este cel mi-a marturisit ca el s-a aflat la originea propunerii către Băsescu sa vina acest Coldea, un nepot al lui” a declarat Cosmin Gușă la Realitatea Plus.

Ascensiunea lui Florian Coldea a început odată cu răpirea jurnaliștilor români, în Irak, în 2005. Pe atunci ofițer antitero în SRI, acesta a fost implicat în negocierile pentru eliberarea ziariștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion.

Câți bani au făcut generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă prin firmele de consultanță pe care le dețin

Florian Coldea a fost cel care a dus valiza de bani pentru care teroriștii au acceptat să îi elibereze pe jurnaliștii români. S-a întors triumfător cu ei, la aeroportul Otopeni, unde aștepta chiar Traian Băsescu.

De-a lungul timpului, Coldea a fost acuzat că a orchestrat alături de Laura Codruța Kovesi fabricarea mai multor dosare politice. Fostul adjunct a negat, însă, acuzațiile, la fel ca fosta șefă DNA.

„O singură observație în ceea ce o privește pe doamna Laura Codruța Kovesi, personal, nu am luat la cunoștință de vreo activitate care să fie infracțiune și nici la nivelul instituției nu am obținut informații cu privire la posibile infracțiuni sau date în acest sens”, spunea Coldea în 2019.După ce a supraviețuit mandatului lui Traian Băsescu, dar nu și scandalului public declanșat de Sebastian Ghiță, Coldea este suspendat din funcție după acuzațiile aduse de acesta. A fost repus în funcție, dar ulterior a demisionat și a cerut trecerea în rezervă, pe care președintele Klaus Iohannis a semnat-o în anul 2017. După plecarea din SRI, Florian Coldea a predat la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și a intrat în afaceri. 

Cardul de sănătate, instrumentul Statului Paralel. Cum s-a gândit Coldea să-l folosească pentru a crea un sistem național de supraveghere. Acuzații bombă