Atenție, șoferi! E legal sau nu să dormi în mașină, pe marginea drumului? Ce amendă poți primi dacă parchezi neregulamentar

Atenție, șoferi! E legal sau nu să dormi în mașină, pe marginea drumului? Ce amendă poți primi dacă parchezi neregulamentar

Adormitul la volan este una dintre cele mai întâlnite cauze a accidentelor rutiere. De aceea, înainte de a te urca la volan, este indicat să fii odihnit, iar în cazul în care trebuie să conduci pe o distanță mai lungă, ar fi indicat să iei mai multe pauze pentru a-ți reveni.

 

E legal să dormi în mașină, pe marginea drumului?

 

Însă, este legal sau nu să dormi în mașină pe marginea drumului, în cazul în care ești obosit?

Codul Rutier nu interzice șoferilor să doarmă în mașină, dacă vehiculul este parcat regulamentar, conform promotor.ro.

Asta înseamnă că mașina trebuie oprită fie într-o parcare ori în afara părții carosabile.

Prin urmare, nu este legal să dormi în mașină, pe marginea drumului, dacă indicatoarele rutiere nu permit staționarea sau oprirea vehiculelor în acea zonă.

 

Ce amendă poți primi dacă parchezi neregulamentar

 

În cazul în care parchezi neregulamentar, sancțiunea minimă este de 2 puncte de amendă. Și cum în 2024 punctul de amendă se calculează la valoarea de 5% din salariul minim brut, amenda pentru parcare neregulamentară va porni de la 330 de lei.

Atenție, conducătorul auto poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, conform legislației, poți primi o amendă de până la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare.

Aceleași amenzi vor fi aplicate și dacă mașina e parcată sau staționează pe spațiul verde.

Dacă staționezi sau parchezi pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, vei primi o amendă de circa 1.000 de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *