„Atenție! Viperele nu atacă omul”. Mesajul Parcului Național Retezat, după ce doi bărbați au fost mușcați de șarpe în timpul drumețiilor

„Atenție! Viperele nu atacă omul”. Mesajul Parcului Național Retezat, după ce doi bărbați au fost mușcați de șarpe în timpul drumețiilor

Viperele nu atacă omul, ci se apără când se simt amenințate, spun reprezentanții Parcului Național Retezat, după ce săptămâna trecută doi bărbați au fost mușcați de vipere în Munții Parâng, respectiv în Munții Retezat.

Salvamontiștii din Gorj au fost chemați, marți, 22 august, să intervină în Munții Parâng, zona Mohorul-Iezeru, ca să preia un bărbat, de 46 de ani, mușcat de viperă.

O zi mai târziu, salvamontiștii au intervenit pentru un bărbat de 24 de ani, mușcat de viperă în timp ce se afla într-o excursie pe munte, în zona Șaua Prelucele din Munții Retezat, transmitea Inspectoratul General de Aviație al MAI, pe Facebook.

Reprezentații Parcului Național Retezat au reacționat în urma celor două incidente, afirmând că viperele nu atacă omul, ci se apară atunci când se simt amenințate.

Atacă numai în situații limită, când le călcăm și nu le respectăm distanța de confort (ex. punem mâna/piciorul pe ele, le lovim sau le provocăm). În Parcul Național Retezat, noi suntem vizitatori și trebuie să respectăm locuitorii permanenți ai zonei!

Parcul Național Retezat:

Aceștia au subliniat că în România sunt uciși mii de șerpi anual, potrivit estimărilor lui Tibor Sos, herpetolog (herpetologia este știința care se ocupă cu studiul amfibienilor și al reptilelor – n.r.). Numărul celor uciși poate să ajungă și la câteva zeci de milioane, dacă sunt luate în calcul inclusiv exemplarele călcate de mașini, transmite Parcul Național Retezat.

Totodată, membrii Parcului Național Retezat au transmis câteva metode preventive prin care drumeții pot evita asemenea incidente neplăcute.

„Purtați bocanci și jambiere/parazăpezi, pantaloni lungi, chiar dacă este cald;
Verificați cu atenție unde pășiți și unde puneți mâna;
Nu atingeți animalele sălbatice și nu le hrăniți! Păstrați distanța!
Mergeți pe traseele marcate conform regulamentului! Nu deranjați habitatele și speciile din Parcul Național Retezat;
Nu lăsați deschise: cortul, sacul de dormit sau rucsacul.”
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *