Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a oprit o catastrofă. Un oraș întreg ar fi fost șters de pe hartă

Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a oprit o catastrofă. Un oraș întreg ar fi fost șters de pe hartă

România este o țară spectaculoasă, ale cărei locuri spun povești pe care nu mulți le cunosc. La noi în țară, se află unul dintre cele mai mari baraje din Europa, construcția măreață fiind cea care a salvat un întreg oraș de la dispariție.

Cel mai mare baraj din argilă din întreaga Europă se află în România

Nu multă lume știe, dar România se poate lăuda cu unele dintre cele mai mari și impresionante baraje din Europa. Unul dintre ele este barajul Gura Apelor, ridicat în 1975 pe valea Râului Mare.

Barajul din Hunedoara a fost ridicat din arocamente și miez de argilă și este cel mai mare astfel de baraj din Europa. Ridicarea barajului a făcut parte dintr-un proiect ambițios inițiat în anul 1975.

Acest proiect avea ca scop valorificarea potențialului energic al Râului Mare. Alături de barajul Gura Apelor, au mai fost construite hidrocentrala Clopotiva și hidrocentrala subterană Retezat. Pe șantierul dedicat ridicării sale, peste 50 de oameni și-au pierdut viața.

Lacul de acumulare ce s-a format în zona barajului Gura Apelor are un volum de 210 metri cubi de apă. În prezent, barajul oferă tuturor o priveliște de vis, iar în trecut, a fost salvarea unui întreg oraș.

Barajul Gura Apelor a salvat de la tragedie, în 1999, un întreg oraș

În 1999, în Retezat s-au înregistrat poli torențiale. Debitul apei pe Râul Mare a crescut considerabil, iar ceea ce a urmat a fost o adevărată tragedie. Din cauza torentului puternic, mai mulți copaci au fost smulși din rădăcină, iar apa a spălat deluviul și l-a dus în zona locuibilă unde se aflau oameni.

Ziua de 12 iulie 1999 este una tragică în istoria Retezatului. Atunci, 14 oameni, printre care și copii și-au pierdut viața. Căile de acces au fost blocat, iar echipele de salvare au intervenit cu ajutorul elicopterelor.

Deși peisajul a fost unul apocaliptic, potrivit specialiștilor, totul putea să fie mult mai rău. Potrivit acestora, totul se putea transforma într-un adevărat coșmar cu daune uriașe dacă nu ar fi fost barajul din argilă de pe Râul Mare.

Autoritățile au confirmat faptul că dacă nu ar fi existat barajul Gura Apelor, orașul Hațeg ar fi fost șters de pe hartă. Însă, acesta a împiedicat aluviunile să ajungă până în Simeria.

Barajul Gura Apelor a fost un punct salvator în 1999, iar în prezent, a devenit unul dintre principalele puncte turistice ale României. Barajul a fost amenajat în cea mai sălbatică zonă din România, ceea ce face ca peisajul să fie unul spectaculos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *