Bere cu rugină pe capac. ANPC a retras peste 1,85 milioane de sticle. Ce comerciant a primit amenda uriașă

Bere cu rugină pe capac. ANPC a retras peste 1,85 milioane de sticle. Ce comerciant a primit amenda uriașă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat o amendă uriașă pentru producătorul berii Ciuc. Aceștia au constatat că sticlele prezentau urme de rugină.

Sticle ruginite pe rafturile magazinelor

Comisarii pentru protecția consumatorilor au decis retragerea de pe piață a peste 1,85 de milioane de sticle de bere Ciuc. În urma unor controale efectuate în luna august, autoritățile au constatat faptul că unele sticle prezentau urme de rugină în zona capacului.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în prima jumătate a lunii august, o amplă acţiune de control, în urma sesizărilor primite, referitoare la existenţa la comercializare a unor loturi de bere Ciuc cu capace ruginite sau cu gâtul sticlelor cu rugină, produse de operatorul economic SC Heineken România SA.

Au fost verificate cele 4 fabrici deţinute în România de producător, la Miercurea Ciuc, Craiova, Constanţa şi Târgu Mureş, precum şi distribuitorii acestuia. Cele 4 loturi identificate au fost loturile 152, 156, 173 şi 177, însumând 1.854.180 sticle distribuite”, precizează ANPC într-un comunicat.

După ce loturile 152, 156, 173 și 177 au fost retrase de la raft, aceștia au dat o amendă de 65.000 de lei companiei Heineken România. De asemenea, producătorul trebuie să dovedească faptul că a retras și distrus loturile menționate anterior.

Până la data de 16 august 2024, au fost returnate de pe piață, către producător, 323.795 de sticle cu rugină pe capac sau pe gâtul sticlei. Comisarii atenționează ca în cazul în care oamenii constată nereguli, să returneze produsul pentru a primi altul în schimb.

„ANPC avertizează consumatorii ca, în cazul în care constată, la o sticlă de bere achiziţionată, urme de rugină pe capacul sau gâtul sticlei, indiferent de marcă, să se adreseze comerciantului pentru a-i fi înlocuit produsul sau pentru a i se rambursa contravaloarea acestuia. 

În cazul în care comerciantul refuză acest demers, consumatorul poate depune o reclamaţie la ANPC”, au mai precizat reprezentanţii ANPC.

Vara aceasta ANPC a oprit definitiv de la comercializare 165.000 de litri de apă și băuturi răcoritoare neconforme în urma unor controale desfășurate la nivelul întregii țări.

În doar două zile s-au derulat 180 de acțiuni de control, iar comisarii au aplicat amenzi de peste 770.000 de lei din cauza modului de comercializare și etichetare a apelor și răcoritoarelor. De asemenea, în majoritatea cazurilor, comercianții nu respectau temperaturile de depozitare a băuturilor.

Please follow and like us:
Pin Share