BNR a revizuit în sus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

BNR a revizuit în sus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, arată datele prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu.

 

Prognoza BNR despre inflație

 

BNR anticipează pentru finalul acestui an o inflație de 4,9%. Prognoza anterioară indica 4,7%. Pentru finele lui 2025, inflația e anticipată la 3,5%.

„Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată în proiecţia din februarie. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă. Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează. Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Amintim că, potrivit noilor date ale Institutului Național de Statistică (INS), inflația în aprilie 2024 a scăzut la 5,9%, față de 6,6% cât era în martie 2024. În perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, serviciile s-au scumpit cu 10,05%, mărfurile nealimentare cu 7,17%, iar cele alimentare cu 2,07%.

 

BNR: Incertitudini și riscuri crescute sunt asociate conduitei politicii fiscale și de venituri

 

Recent, Banca Naţională a României a avertizat asupra unor riscuri ce pot afecta evoluția economică a României.

„Incertitudini și riscuri crescute sunt asociate conduitei politicii fiscale și de venituri, având în vedere, pe de o parte, execuția bugetară din primele trei luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv și al condiționalităților atașate altor acorduri încheiate cu CE. O sursă de incertitudini și riscuri însemnate o constituie, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie”, a transmis BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *