Boala modernă care afectează o treime din populația lumii! ”România stă rău și ea”! Ce trebuie să facem și ce să mâncăm pentru a scăpa de ea

Boala modernă care afectează o treime din populația lumii! ”România stă rău și ea”! Ce trebuie să facem și ce să mâncăm pentru a scăpa de ea

Boala ficatului gras reprezintă o epidemie tăcută, majoritatea persoanelor afectate fiind asimptomatice sau prezentând manifestări vagi și nespecifice. Vorbim de oboseală cronică, lipsă de energie, deficit de atenție și concentrare, disconfort abdominal. Iar aceste simptome sunt adeseori ignorate până la apariția semnelor și simptomelor de ciroză hepatică.

Boala care distruge o treime din populația mondială face ravagii și în România

Ziua de 13 iunie este Ziua internațională dedicată Bolii ficatului gras. În această zi, Prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe, alături de mai mulți voluntari implicați, au organizat în parcul IOR din București o campanie de informare și sensibilizare pe acest subiect.

”Incidența ficatului gras a crescut enorm. Reprezintă cea mai importantă boală de ficat în momentul ăsta. O putem controla doar dacă adoptăm un stil de viață sănătos. Trebuie să avem o dietă sănătoasă. Să evităm complet băuturile îndulcite, mai ales în cazul copiilor.

Mai ales că, acum, unul din opt copii sunt obezi și au ficatul gras. Unul din trei adulți suferă de această boală. Este o boală care este asociată de confort, evoluție, progresul. Dar nu întotdeauna aduc lucruri bune…

Stilul de viață modern presupune să fii mai sedentar și să mănânci mai mult. Presupune, desigur, și convivialitatea, întâlnirea cu prietenii. Iar când stai de vorbă, mănânci ceva, ciugulești ceva, bei ceva… Și lucrurile scapă de sub control.

Se spune că ficatul gras, diabetul, sindromul metabolic, dislipidemia, toate aceste lucruri sunt un barometru al sănătății metabolice ale unui popor. Și vă spun sincer, România, din punctul de vedere al acestui barometru, nu stăm bine. (…)

În contextul screening-ului pentru hepatitele virale, i-am testat pe acești pacienți pe care i-am avut pentru profilul metabolic. 30-40% dintre oamenii cu care am avut de-a face aveau diabet, dilipidemie, hipertensiune, obezitate… Sunt deja prea frecvente.

Aș putea spune că unul din trei oameni din România au așa ceva”, spune, în exclusivitate pentru FANATIK, doamna Prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe, Sef de Secție la Clinica de Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cum se verifică obezitatea și cum evităm apariția bolii ficatului gras

Obezitatea este ușor de verificat, ne-a dezvăluit Prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe. Iar la primele semne ale apariției ei trebuie să luăm măsuri. Iar asta pentru că, deși boala ficatului gras se instalează pe tăcute, după o perioadă de timp se poate transforma în afecțiuni permanente ale ficatului. Care pot conduce, desigur, la înrăutățirea modului de viață și chiar la deces.

”Există niște calculatoare online în care se introduc sexul, vârsta, greutatea și înălțimea. Iar calculatorul îți spune automat ce index de masă corporală ai. Dacă ai trecut de 25, deja nu mai ești normal. Până la 30 ești supraponderal și obezitate de grad mic. Între 30 și 35 ai o reală obezitate, de gradul II.

După 35 ești obez morbid. Adică cel care are șanse puține să răspundă la intervențiile de dietă și de mișcare și are nevoie de medicație sau chirurgie bariatrică”, ne-a explicat specialistul.

Iar cum apar problemele ne putem schimba stilul de viață. Nu dramatic, dar eficient. Și, desigur, în acest fel trăim mai bine, mai mult și, cel mai important, mai sănătos. Iar din felul în care recomandă medicul dieta, putem spune că putem mânca mai bine și chiar mai gustos.

”Există niște principii de alimentație. Principiul care slujește cel mai bine interesul nostru în această arie și este verificat și validat în nenumărate studii științifice este dieta de tip mediteranean. Este o piramidă. La bază are cereale integrale, fructe și legume în stare naturală, de preferat, dominante în dietă.

Să domine în dietă proteinele, de preferat din sursă vegetale sau lactate, mai puțin din carne. Apoi urmează peștele, uleiurile vegetale, uleiul de măsline în special, dar e bun și cel de floarea soarelui. Nu grăsimi, să nu gătim cu grăsime, să nu folosim carnea grasă.

”Carnea roșie e recomandată de cel mult trei, patru ori pe lună”

În dieta mediteraneană și în piramida ei carnea roșie e recomandată de cel mult trei, patru ori pe lună. Mai există ceva important: este bine să nu fumăm. Fumatul ajută la depunerea de grăsime. Să nu consumăm alcool. Dacă nu avem o boală hepatică avansată putem, dar să fie mai puțin de 20 de grame de alcool pur, asta înseamnă cam un pahar de vin.

E bine însă să consumăm cafea, dacă nu avem contraindicații cardiace. Cafeaua este un excelent aliment protector pentru ficat. În concluzie: foarte multe vegetale, carnea este permisă, dar să fie carne albă, fără piele, pește…”, spune Prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe.

Câte calorii trebuie să mâncăm zi de zi

Conform indicațiilor medicului, dieta trebuie pusă în practică din vreme. Și nu trebuie să fie foarte restrictivă. Puțină disciplină și atenție la calitatea și cantitatea mâncării este suficient pentru cei care vor să scape de câteva kilograme.

”Toate recomandările noastre încep cu reducerea caloriilor. Ar trebui redusă dieta cam cu 500 de kcal pe zi. Adică o dietă care să asigure pentru femei 1200-1300 de kcal pe zi, pentru bărbați 1500-1600, nu mai mult. Iar asta te ajută să scazi în greutate.

Iar procentele care se recomandă să scazi în greutate ca să elimini grăsimea din ficat sunt 5%. Minimum. Într-o lună, poate puțin mai mult. Am avut performanțe formidabile, care au scăzut 10-15%, chiar și mai mult. Dar nu e bine să slăbească foarte repede, nu 20 de kilograme în două luni.

Acest lucru se întâmplă doar când ai o boală care îți oprește apetitul și nu e deloc recomandat. Modifică dramatic multe procese metabolice din organism, scade stofa biologică, scad performanțele fizice ale individului, se pierde aportul de proteine esențiale pentru masa musculară, vitamine, minerale.

Scăderile brutale în greutate printr-o dietă foarte restrictivă nu sunt recomandate. E recomandat să se facă lucrul ăsta progresiv, în 3, 4 luni, și atunci vor crește și performanțele fizice, iar atunci trebuie adăugată și mișcarea fizică”, spune Prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe.