Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli și restricții sunt

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli și restricții sunt

Campania electorală pentru alegerile din 9 iunie începe vineri, 10 mai, și se încheie pe 8 iunie, la ora 7.00 și este interzisă folosirea de către politicieni a mesajelor discriminatorii sau de incitare la ură și intoleranță, ori defăimarea competitorilor, a transmis Biroul Electoral Central.

BEC a recomandat candidaților să respecte regulile, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a transmis instituția într-un comunicat.

Discursul electoral şi mesajele politice „trebuie dezvoltate în aşa fel încât să ofere garanţii privind respectarea şi promovarea principiilor democraţiei şi să contibuie la dezvoltarea unui climat de integritate” din respect pentru ceilalţi competitori şi pentru alegători.

„Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică”, se mai arată în comunicatul BEC.

Patru tipuri de alegeri sunt programate în acest an, primele în luna iunie – locale și europarlamentare -, urmate de cele prezidențiale în septembrie și de cele parlamentare în decembrie.

Ce votăm la alegerile locale

Pe 9 iunie, se votează primari pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Ce votăm la alegerile europarlamentare

Tot pe 9 iunie, la alegerile europarlamentare din 2024, se votează reprezentanții României în Parlamentul European. Mai precis, se votează pe o listă depusă de un partid politic sau de o alianță electorală, unde se vor găsi candidații propuși de partid sau de alianță pentru funcția de europarlamentar. Eurodeputații sunt aleși pentru a reprezenta interesele țării noastre în cadrul Uniunii Europene.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *