Campaniile de promovare TV pentru realizările primarilor Robert Negoiță și Daniel Băluță sunt mostre de propagandă mascată

Campaniile de promovare TV pentru realizările primarilor Robert Negoiță și Daniel Băluță sunt mostre de propagandă mascată

De câteva luni bune, pe televiziunile de știri se derulează campanii de promovare ale primăriilor sectoarelor 3 și 4 din București. Printre reclamele la ofertele supermarketurilor, la supozitoare pentru hemoroizi și la medicamentele pentru prostată, sunt difuzate niște spoturi realizate pe „colțul mesei” și pe banii celor două administrații, prezentând pe un ton triumfalist câteva obiective construite în sectoarele respective.  

Mesajele din campania „Pasajul Europa Unită” (sectorul 4) și campania „Deblocăm Capitala” (sectorul 3) ne amintesc de filmele de propagandă ale regimului comunist, care arătau „realizările mărețe ale poporului” sub conducerea „marelui cârmaci”. Numai că în aceste producții publicitare nu sunt pomeniți cei doi cârmaci de sectoare, Robert Negoiță și Daniel Băluță, dar mesajul principal din subtext induce că realizările sunt ale șefilor. Când spui sectorul 3, te gândești la Negoiță! Când spui sectorul 4, spui Băluță! 

Aceste spoturi TV s-au difuzat cu mult timp înainte de lansarea propriu-zisă a campaniei electorale pentru locale. Nu li se pot imputa explicit că au făcut promovare pentru cei doi primari. Mesajele sunt bine camuflate: spoturile arată că în aceste sectoare s-a construit ceva – un pasaj rutier (sectorul 4) și un alt pasaj rutier pe Theodor Pallady (sectorul 3). În plus, spotul TV îi invită pe telespectatori să semneze petiția online „deblocamcapitala.ro”. Și dacă semnez, se va debloca traficul din București? Cum, unde, în ce fel se deblochează? Spotul mă trimite la un site… dar nu pierd vremea cu această vrăjeală marca Negoiță. 

Așadar, campaniile TV nu pot fi acuzate că „au furat startul în campania electorală”, acestea urmărind să-i informeze pe cetățeni. Adică, administrațiile se laudă cu realizări, în speță cei doi primari își fac imagine și PR. Cele două primării sunt singurele administrații de sector care și-au permis luxul să se laude în campanii publicitare. Celelalte primării n-au campanii și nici bani de dat la televiziunile de știri, deci n-au făcut nimic. Dacă nu te lauzi, nu exiști! O decizie corectă. Depinde cum te lauzi. În fapt, aceste campanii sunt și o formă voalată de mituire a televiziunilor de știri.

Spotul „Pasajul Europa Unită” din sectorul 4, cu o durată de 30 de secunde, a avut 1.098 de difuzări pe televiziunile de știri, de la începutul acestui an și până pe 7 mai, arată monitorizările TV ale companiei Kantar Media. Șase televiziuni de știri, printre care România TV, Antena 3 CNN și Digi24, au difuzat fiecare de 150 de ori acest clip în care administrația se laudă că Pasajul Europa Unită este „un reper arhitectonic european” – o referire exagerată. Prima TV a fost singura televiziune generalistă care l-a inclus în calupurile publicitare (147 de difuzări) și alte două televiziuni de sport, DigiSport (2) și Prima Sport 1 (50), au beneficiat de investiția primăriei în această campanie. (Pe DigiSport, cele două difuzări par că s-au rătăcit.)

Ca orice reclamă care se respectă, spotul „Pasajul Europa Unită” prezintă „avantajele” produsului sau serviciului, în cazul de față al „reperului arhitectonic european”: „patru benzi de circulație”. Într-adevăr, „patru benzi” este o realizare de nivel european! Dar de ce patru benzi? Spotul explică: „… pentru ca oamenii din cele patru zări ale Bucureștiului să ajungă mai ușor la școlile copiilor și la locurile lor de muncă”. Autorii atacă la coarda sensibilă a electoratului, „să ajungă la școlile copiilor”, dar precizarea „oamenii din cele patru zări ale Bucureștiului” este hilară și penibilă. Mesajul se încheie pompos: „o punte către Europa de mâine”. Așadar, în viziunea primarului Băluță, pasajul din sectorul 4 este o „punte către Europa”. Baliverne!

Primăria lui Băluță a mai cheltuit bani și pentru a promova o parcare, în campania „Park&Ride”, cu spot de 30 de secunde. Acesta s-a derulat frățește, câte 90 de difuzări fiecare, pe aceleași șase televiziuni de știri, la care s-a adăugat Prima TV (56). Campania TV a avut, în perioada analizată, un total de 544 de difuzări. Dacă mai adăugăm și cele 17 difuzări pentru un spot referitor la Spitalul de Stomatologie, Primăria Sectorului 4 a comandat în acest an, pentru promovarea realizărilor sale, 1.659 de difuzări, un număr inferior campaniilor derulate de Primăria Sectorului 3. 

Administrația condusă de Robert Negoiță a investit în două campanii care au însumat 2.464 de difuzări până pe 7 mai: „Deblocăm Capitala” (1.664) și „Laminor Love Wonderland” (800). La fel ca în cazul campaniilor de la sectorul 4, cele de la 3 s-au derulat pe televiziunile de știri. Dar sunt câteva deosebiri în „strategia” adoptată. Cele mai multe difuzări ale campaniei „Deblocăm Capitala” s-au înregistrat pe televiziunea de știri Euronews: 440. Această televiziune are o audiență minusculă. În luna aprilie, ratingul mediu al Euronews a fost de 2.370 de telespectatori pe minut la nivel național, comparativ cu România TV și Antena 3 CNN, care au avut audiențe medii de 197.500, respectiv 143.430 de persoane pe minut. Să bagi bani într-o televiziune cu un rating cât o străduță din sectorul 3 asta miroase în biroul primarului a… aranjament: hai să mă pun bine și cu Euronews! Cele mai harnice televiziuni cu difuzarea acestei campanii au fost: B1 TV (475 de difuzări), România TV (412), Antena 3 CNN (359), Digi24 (314). Realitatea Plus a difuzat spotul de 277 de ori. Televiziunile generaliste Prima TV (147) și Antena 1 (40) au intrat pe lista difuzărilor. Toată lumea mulțumită!

Campania pentru semnarea petiției online „deblocamcapitala.ro” – sectorul 3 începe cu o frază confuză, care lasă loc la insinuări: „Unii vor un București blocat…”. Cine sunt cei care vor Bucureștiul blocat?, se întreabă telespectatorul. O fi Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, care-i la cuțite cu Robert Negoiță? Sunt reziștii și progresiștii de la USR? O fi însuși Vladimir Putin, pentru că în cârca lui se pun toate belele pământului? Spotul lui Negoiță nu răspunde explicit, în schimb, continuă cu următorul angajament de brigadieri:

„Noi vrem un oraș civilizat și îl construim în timp record”. 

Care „noi”, oamenii primarului Negoiță? Semnatarii petiției online? Oare chinezii care construiesc într-un timp record? (Dar chinezii construiesc în Ungaria și Serbia!) Mare dilemă! Îndemnul din reclamă ne amintește de chemările PCR: „Hai să deblocăm orașul!”. Tovarăși, puneți mâna pe lopeți!, pardon, puneți mâna pe petiția lui Negoiță, ca să deblocați orașul. Finalul este specific șefului de galerie George Simion: „Aici se vrea! Aici se poate! Sectorul 3, tot mai bine!”. Alte baliverne! 

Este greu să iei în serios aceste reclame. Dacă aceste reclame au fost difuzate la nivel național, atunci banii au fost aruncați pe fereastră, pentru că sunt irelevante pentru cetățenii din Târgu Jiu sau Bârlad, de exemplu. Chiar și pentru bucureștenii din sectoarele ale căror primării nu-și fac publicitate, aceste clipuri înghesuite printre reclamele din calupurile televiziunilor de știri n-au darul de a fi memorabile, fiind niște mostre de propagandă. Așa încât este mult mai cinstit să votezi pentru reclamele la supozitoare pentru hemoroizi și la medicamentele pentru prostată: defecație fără dureri și potență, „aici se vrea, aici se poate”!

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *