Când pică Înălțarea Domnului în 2024. Data din calendarul ortodox

Când pică Înălțarea Domnului în 2024. Data din calendarul ortodox

În perioada următoare, potrivit Calendarului creștin ortodox, va mai urma o sărbătoare la fel de importantă precum Paștele. Este vorba despre Înălțarea Domnului, o altă zi închinată Mântuitorului Iisus Hristos.

Când pică Înălțarea Domnului în 2024

Anul acesta, creștin ortodocșii au sărbătorit Paștele pe data de 5 mai. În fiecare an, această sărbătoare se stabilește în funcție de Calendarul Iulian. Însă, nu doar Paștele are o formulă fixă de calcul.

Înălțarea Domnului este și ea o sărbătoare care se marchează la un anumit interval de timp după Paște. Mai exact, după ce au trecut 40 de zile de la Învierea Domnului.

Pentru că Paștele diferă de la an la an, nici Înălțarea Domnului nu are o dată fixă. Tocmai de aceea, creștinii pot știi când se sărbătorește Înălțarea Domnului doar atunci când verifică calendarul.

Pentru a stabili data în care va fi sărbătorită Înălțarea Domnului, este necesar ca în primă instanță să fie stabilit Paștele. Anul acesta, Învierea Domnului a avut loc pe 5 mai, ceea ce înseamnă că Înălțarea Domnului va fi sărbătorită după 40 de zile. Mai exact, pe 13 iunie 2024, într-o zi de joi.

Tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă de Înălțarea Domnului

La fel ca și Paștele, Înălțarea Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. Această zi este plină de tradiții și obiceiuri pe care cei mai credincioși le respectă cu sfințenie.

În primul rând, cea mai importantă este schimbarea formulei de adresare. În loc de ”Hristos a Înviat!” se va spune ”Hristos a Înălțat!”. Nu există o perioadă fixă în care poate fi folosită această formulă, însă, în unele zone din România, oamenii se salută așa 10 zile.

În ziua de Înălțare nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi la câmp și nici nu se dă cu mătura. Cine nu ține cont de aceste tradiții, va atrage ghinionul de partea sa întregul an.

De Înălțare se vopsesc pentru ultima dată pe acest an ouăle. Se spune că vopseaua rămasă se toarnă la rădăcina unui pom pentru a avea roade bogate.

În unele zone ale țării, oamenii poartă de Înălțarea Domnului frunze de leuștean la brâu pentru că așa a purtat și Mântuitorul când S-a ridicat la ceruri. Tot cu frunze de leuștean se bat și vitele în ziua dedicată Înălțării Domnului. Se spune că, în acest fel, animalele vor si ferite de boli pentru tot restul anului.

De Înălțare, este bine la uși și ferestre să fie agățare mici buchete de leuștean pentru a ține energiile negative la distanță.
Tot acum, se vizitează mormintele celor decedați pentru a le duce lumină. În această zi, gospodinele pregătesc diverse pachete pentru a fi date de pomană, inclusiv haine sau încălțări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *