Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în anii următori. De ce diferă datele

RMAG news

Pentru stabilirea exactă a datei sărbătorilor pascale, se iau în considerare două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Cum se calculează data când se sărbătorește Paștele

Modul în care este stabilită ziua în care cade Paștele a fost definit în anul 325, în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Data când pică Paștele este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină.

Din cauza variației Lunii pline, și data Paștelui variază. Totuși, încă din secolul al IV-lea s-a stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025

Paștele Ortodox și Paștele Catolic au, în mod obișnuit, date diferite, deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calculul sărbătorii.

Paștele Ortodox în 2025: 20 aprilie
Paștele Catolic în 2025: 20 aprilie

Când pică Paștele ortodox în anii următori

2026: 12 aprilie
2027: 2 mai
2028: 16 aprilie
2029: 8 aprilie
2030: 28 aprilie

Când pică Paștele catolic în anii următori

2026: 5 aprilie
2027: 28 martie
2028: 16 aprilie
2029: 1 aprilie
2030: 21 aprilie

De ce diferă datele Paștelui ortodox față de Paștele catolic?

Paștele Ortodox și Paștele Catolic au în mod obișnuit date diferite, iar asta se datorează folosirii unor calendare distincte. Creștinismul occidental (catolic și protestant) își bazează calculul pe calendarul gregorian, care a fost introdus în anul 1582, și care stabilește datele Paștelui între 22 martie și 25 aprilie.

Pe de altă parte, tradiția creștină orientală își bazează calculul pe calendarul iulian, care diferă de calendarul gregorian cu 13 zile. Această diferență duce la o gamă de date pentru Paștele ortodox între 4 aprilie și 8 mai.

Atât Biserica Ortodoxă, cât și cea Catolică sunt de acord că Paștele trebuie să fie sărbătorit în prima duminică după prima Lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. Totuși, conform tradiției, Paștele trebuie să fie întotdeauna după Paștele evreiesc.

Importanța sărbătorii de Paște

Paștele Ortodox, cunoscut și ca Duminica Învierii, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare din tradiția creștină orientală, celebrând Învierea lui Iisus Hristos după crucificarea și moartea sa. Învierea reprezintă baza credinței creștine, demonstrând că Iisus este Fiul lui Dumnezeu și simbolizează victoria sa asupra morții.

Paștele Catolic este cea mai importantă sărbătoare din calendarul liturgic al Bisericii Catolice, marcând Învierea lui Isus Hristos. Învierea, alături de Nașterea lui Iisus, este una dintre cele mai semnificative sărbători religioase de peste an.

În ciuda diferențelor de dată, Paștele rămâne una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, indiferent de rit. Fie că vorbim de creștinismul ortodox sau de cel catolic, sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos este un moment de unitate și de celebrare a vieții noi.