Când primesc fermierii și crescătorii de animale subvenția de la stat. Suma nu este de neglijat

Când primesc fermierii și crescătorii de animale subvenția de la stat. Suma nu este de neglijat

Reprezentanții Ministerului Agricultrii și Dezvoltării Rurale au transmis că subvenția pe cadrul de criză în Ungaria va fi de 100 euro/hectar pentru sectorul vegetal, respectiv 100 de euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol. Plata va demara în câteva zile, astfel că oamenii își pot face mai bine planul pe acest an.

Când primesc fermierii și crescătorii de animale subvenția de la stat

Concret, plata va demara în jurul datei de 15 mai, conform anunțului oficial. “Aşa cum am promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc şi pasăre. Fermierii vor primi aceşti bani chiar dacă plafonul estimat iniţial pentru plata despăgubirilor va fi depăşit.

În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili“, a declarat Florin Barbu, ministrul agriculturii. În consecință, ministrul a stabilit alături de echipa de conducere a MADR, în colaborare cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), că plățile vor fi demarate pe 15 mai.

Se mai așteaptă doar aprobarea suplimentării bugetului necesar, după care APIA va începe să facă plățile, conform Știrile PRO TV. Ministrul Florin Barbu anunța la începutul anului 2024 că plățile vor fi făcute până ”la finele lui martie 2024”, în proporție de 95%. Restul de 5% ar fi persoane care nu și-au depus documentele.

”Există 5% persoane care nu şi-au adus documente sau au alte suprapuneri de parcelă. Atunci când ai subvenţii şi ai o fermă şi în vegetal şi în zootehnic trebuie aduse nişte documente care să clarifice în sprijinul cuplat. Fie că vorbim la vaca de lapte, fie că vorbim la oaia de lapte, trebuie să ai documentele justificative privind valorificarea.

Promisiunea făcută de ministrul agriculturii fermierilor protestatari

Subvenţiile se vor plăti până pe 31 martie, aşa s-au plătit în fiecare an. Adică nu sunt probleme din punctul acesta de vedere”, explica Florin Barbu în acel moment. Totodată, ministrul a remarcat cum ajutorul acordat crescătorilor de oi și capre este de 80 de milioane de euro în acest an.

Mai mult, autoritățile vor acorda 40 de milioane de euro, fonduri suplimentare, prin ajutorul național tranzitoriu (ANT), special pentru a valorifica și colecta lâna. În contextul protestelor fermierilor din ultimele luni, ministrul a mai dat asigurări că acciza la motorină va fi plătită integral și în acest an de către Guvern.

”Consider că cel mai important lucru într-un stat democratic este dialogul. Nu cred că trebuie să fim în stradă. Lucrurile pot fi rezolvate prin dialog. Și prin implicarea atât a echipei tehnice din Ministerul Agriculturii, cât şi a fermierilor. Acestea să lucreze împreună, ca să iasă acte normative bune pentru acest sector”, le transmitea ministrul fermierilor ieșiți în stradă în urmă cu mai multe luni.

Statistic, România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de fermieri, aproximativ 3,5 milioane. Cu toate acestea, majoritatea fermelor (90%) sunt mici, având mai puțin de 5 hectare. România rămâne, totuși, unul dintre cei mai mari producători de cerale din UE și cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui, prune și miere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *