Canicula face ravagii în Grecia. Riscul de incendii, extrem de ridicat. Autoritățile sunt în alertă

Canicula face ravagii în Grecia. Riscul de incendii, extrem de ridicat. Autoritățile sunt în alertă

Canicula face ravagii în Grecia în această perioadă. Autoritățile sunt în alertă, deoarece riscul de incendii este unul foarte ridicat. Ce trebuie să știe turiștii români care au concedii programate.

Canicula face deja ravagii în Grecia. Temperaturile vor depăși 40 de grade, riscul de incendii e mare

De marți, în Grecia va veni primul val de caniculă din 2024. Se vor înregistra temperaturi mari, de peste 40 de grade Celsius. Este și un risc “foarte ridicat” de incendii, după cum a transmis luni Vassilis Kikilias, ministrul pentru crize climatice, responsabil și cu protecția civilă, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Acest val de căldură va dura trei zile și va atinge punctul culminant miercuri şi joi”. Ministrul a mai spus, de asemenea, că “riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia”.

Termometrele ar putea indica chiar și 42 de grade Celsius în centrul Greciei, după cum au prognozat serviciile meteorologice din țară. În ultimele zile, temperaturile din Grecia au fost foarte ridicate. De exemplu, a fost foarte cald în Atena, capitala Greciei, unde se așteaptă ca joi să fie 38 de grade Celsius.

Kikilias a făcut apel la greci și le-a cerut “ajutorul şi atenţia pentru a proteja vieţile umane”, dar și natura, întrucât în țară sunt înregistrate zilnic între 30 și 40 de incendii în pădure. Deocamdată, acestea sunt la scară redusă.

Deși luna iunie este abia la început, Grecia a înregistrat, marțea trecută, recorduri la căldură, conform site-ului meteo.gr. În anumite locuri, au fost înregistrate temperaturi de 39,3 grade Celsius.

Temperaturile ridicate nu reprezintă un lucru neobișnuit pentru Grecia. Anul trecut, țara s-a confruntat cu o caniculă de două săptămâni, dar și cu incendii care au făcut ravagii.

În plus, Grecia a avut cea mai călduroasă iarnă care s-a înregistrat până acum. Grecii se tem, acum, de “o vară foarte dificilă”, făcând referire la incendiile de pădure, a mai spus Kikilias.

În urma incendiilor din 2023, au fost distruse aproximativ 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole, iar peste 20 de persoane și-au pierdut viața.

Avertisment pentru românii care merg în Grecia în perioada următoare

Sezonul incendiilor poate fi prelungit de creșterea temperaturilor provocată de emisiile de combustibili fosili de origine umană, după cum a transmis Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (IPCC).

Cei care au plănuit concedii în Grecia trebuie să fie bine informați în legătură cu riscurile de incendii. Cetățenii români au posibilitatea de a solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) și Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088).

Cetățenii români care au parte de o situație dificilă, specială, având caracter de urgență, pot apela telefonul de urgență al Ambasadei României la Atena (+306978996222). Aceștia  mai pot apela și la numărul de urgență al Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Turiștii care urmează să plece în Grecia sunt îndemnați să consulte paginile de internet www.mae.ro, atena.mae.ro şi salonic.mae.ro.