Care sunt beneficiile consumului de ficat de origine animală

Care sunt beneficiile consumului de ficat de origine animală

Ficatul de origine animală este considerat un superaliment datorită bogăției sale de nutrienți, însă el este adesea subevaluat și exclus de multe persoane din dieta obișnuită. Descoperă care sunt beneficiile consumului de ficat și cât de des este recomandat să îl consumăm:

Ficatul de origine animală poate fi o parte valoroasă a unei diete echilibrate, oferind o gamă largă de nutrienți esențiali. Cu toate acestea, este important să fie consumat cu moderație și să fie parte dintr-o varietate alimentară pentru a asigura obținerea tuturor nutrienților necesari pentru o sănătate optimă.

Beneficiile consumului de ficat

Este o presupunere comună că fructele și legumele sunt cele mai bune pentru sănătate. Dar, în mod surprinzător, ficatul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune superalimente de pe planetă. Este o bucată de carne care conține substanțe nutritive foarte apreciate, în concentrații mari. Acesta poate fi motivul pentru care animalele de pradă uneori mănâncă mai întâi ficatul. Carnea din organe este de 10 până la 100 de ori mai bogată în nutrienți decât carnea ce provine din mușchi.

Pentru mulți oameni, ficatul are un gust distinct și o textură densă și moale. Este adesea folosit în diverse rețete culinare, cum ar fi terinele, pateurile sau fripturile.

Bogat în nutrienți

Cele mai importante dintre beneficiile consumului de ficat de origine animală provin din multitudinea de nutrienți pe care acesta o conține.

Nutrienți esențiali: Ficatul este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate și conține cantități importante de fier, zinc, seleniu și vitaminele A și B12.

Vitamina A: Ficatul este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina A, sub formă de retinol. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, funcționarea sistemului imunitar și regenerarea celulară.

Vitamina B12: Este vitală pentru producerea de celule roșii din sânge și pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Ficatul este o sursă excelentă de vitamina B12, mai ales pentru cei care urmează o dietă fără produse de origine animală.

Fier: Ficatul furnizează o cantitate semnificativă de fier heme, o formă de fier mai ușor absorbabilă de către organism comparativ cu fierul non-heme din alte surse vegetale.

Sursă de proteine: Ficatul este bogat în proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor din organism.

Sursă de acizi grași esențiali: Ficatul este o sursă naturală de acizi grași esențiali, cum ar fi omega-3 și omega-6, care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară și a sistemului nervos.

Ficatul oferă proteine de înaltă calitate

Proteinele sunt vitale pentru organism și se găsesc în fiecare celulă din corpul uman. Este necesar pentru a repara celule și a crea noi celule în organism și este unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de ficat.

Peste un sfert din ficatul de vită este format din proteine. Fiind o proteină de origine animală, furnizează toți aminoacizii esențiali.

Aminoacizii sunt elementele de bază care formează proteinele. Organismul poate produce unii aminoacizi, dar cei cunoscuți ca aminoacizi esențiali trebuie să provină din alimente.

Pierderea în greutate

S-a demonstrat că aportul ridicat de proteine ajută la pierderea în greutate, deoarece reduce foamea și apetitul. În plus, s-a descoperit că proteinele pot satisface foamea mai bine decât grăsimile sau carbohidrații.

În plus, aportul ridicat de proteine ​​îți poate crește rata metabolică sau numărul de calorii pe care corpul tău le folosește pentru a funcționa. Având o rată metabolică mai mare înseamnă că utilizați mai multe calorii, ceea ce poate fi util pentru pierderea în greutate, mai ales dacă este combinat cu un aport caloric redus, arată site-ul healthline.com.

Sănătatea mușchilor

Un aport ridicat de proteine poate ajuta la construirea mușchilor și la protejarea împotriva pierderii musculare în timp ce pierdeți în greutate.

Beneficii pentru sănătatea ochilor

Datorită conținutului ridicat de vitamina A, consumul regulat de ficat poate contribui la menținerea sănătății ochilor, prevenind problemele de vedere și ajutând la adaptarea la lumină.

Sănătatea pielii și a părului

Vitamina A din ficat contribuie la menținerea sănătății pielii și a părului, ajutând la regenerarea celulelor și menținând hidratarea.

Sistem imunitar puternic

Nutrienții din ficat, cum ar fi vitamina A și proteinele, susțin funcționarea optimă a sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor.

Sănătatea cardiovasculară

Ficatul conține acizi grași esențiali, cum ar fi omega-3 și omega-6, care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară și funcționarea normală a sistemului nervos.

Cele mai populare tipuri de ficat de origine animală

Ficatul de vită

Ficatul de vită este unul dintre cele mai consumate tipuri de ficat la nivel global. Profilul nutrițional la 100 de grame de ficat de vită este următorul:

20,35 grame de proteine
133 de calorii
4,78 mg de fier
16.914 de unități de vitamina A
274 mg de colesterol

Ficat de vițel

Ficatul de vițel provine de la vaci mai mici de un an. Este asemănător cu ficatul de vită, dar are o textură mai fragedă. O porție de 112 grame de ficat de vițel are următoarele componente nutriționale:

18 grame de proteine
130 de calorii
6 grame de carbohidrați
4 grame de zahăr
284 mg de colesterol

Ficat de pui

O porție de ficat de pui (apx 100 g) conține

19 grame de proteine
130 de calorii
5 grame de grăsime
484 mg de colesterol
Mai puțin de 1 gram de zahăr
Mai puțin de 1 gram de carbohidrați

Descoperă cele mai bune rețete de ficăței de pui

Ficatul de miel

Ficatul de miel are multe beneficii care sunt similare cu cele ale ficatului de vită. A fost consumat de oameni de mai bine de o mie de ani. 113 grame de ficat de miel includ:

23 de grame de proteine
154 de calorii
5,5 grame de grăsime
436 mg de colesterol
Mai puțin de 1 gram de zahăr
2,5 grame de carbohidrați

Ficatul de origine animală și colesterolul

Deși ficatul este bogat în colesterol, aceasta nu este o problemă pentru majoritatea oamenilor. Oamenii obișnuiau să creadă că colesterolul din alimente provoacă boli de inimă.

Cu toate acestea, cercetări mai recente au arătat că acest lucru nu este adevărat pentru majoritatea oamenilor. Majoritatea colesterolului asociat bolilor de inimă este de fapt produs în organism. Și când mănânci alimente bogate în colesterol, corpul tău produce mai puțin pentru a menține echilibrul.

Cu toate acestea, aproximativ un sfert din populație pare să fie mai sensibilă la colesterolul din alimente. Pentru acești oameni, consumul de alimente bogate în colesterol poate crește colesterolul din sânge.

O altă îngrijorare comună cu privire la consumul de ficat este că acesta conține toxine. Totuși, ficatul nu stochează toxine. Mai degrabă, sarcina sa este să proceseze toxinele și să le transforme în ceva care poate fi îndepărtat în siguranță din organism. În concluzie, toxinele din ficat nu reprezintă o problemă și nu ar trebui evitat ficatul din acest motiv.

Cât de mult ficat e prea mult

Consumul excesiv de ficat poate duce la acumularea excesivă de vitamina A în organism, ceea ce poate avea efecte negative. De asemenea, persoanele cu anumite condiții de sănătate, cum ar fi bolile hepatice sau nivelurile ridicate de colesterol, ar trebui să discute cu un specialist în nutriție sau cu medicul lor înainte de a include ficatul în dieta lor în mod regulat.

Cantitatea recomandată de ficat este în general o porție de aproximativ 100 de grame.

Cine nu ar trebui să mănânce ficat

Ficatul poate fi nepotrivit femeilor însărcinate. Preocupările cu privire la siguranța consumului de ficat în timpul sarcinii sunt motivate în mare măsură de conținutul său de vitamina A.

Aportul ridicat de vitamina A preformată, de tipul găsit în ficat, a fost asociat cu malformații congenitale. Cu toate acestea, riscul exact este neclar și sunt necesare mai multe cercetări.

În concluzie, ficatul de origine animală poate fi o parte valoroasă a unei diete echilibrate, oferind o gamă largă de nutrienți esențiali. Cu toate acestea, este important să fie consumat cu moderație și să fie parte a unei varietăți alimentare pentru a asigura obținerea tuturor nutrienților necesari pentru o sănătate optimă.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *