Care sunt carbohidrații ”răi”, de fapt. Efectul pe care îl au asupra creierului e unul surprinzător

Care sunt carbohidrații ”răi”, de fapt. Efectul pe care îl au asupra creierului e unul surprinzător

Carbohidrații “răi” pot avea anumite efecte surprinzătoare asupra creierului, după cum spun specialiștii. Care sunt, de fapt, și cum știi că sunt benefici pentru sănătate?

Care sunt carbohidrații “răi” și ce efecte au asupra creierului

Multe persoane evită carbohidrații, deoarece există, în multe diete, în cantități foarte mici. Cu toate acestea, specialiștii spun că aceștia sunt sănătoși pentru creier, în anumite condiții.

Carbohidrații oferă energie organismului, de care și creierul are nevoie pentru a putea funcționa corect, după cum a explicat dr. Augusto Miravelle, neurolog Centrul de Scleroză Multiplă din cadrul Departamentului de Științe Neurologice de la Universitatea RUSH din Chicago.

Creierul utilizează aproape 20% dintre caloriile consumate. Atunci când dormi, înveți sau gândești, creierul arde calorii, după cum a spus medicul. Glucoza este tipul de zahăr preferat al creierului și provine din carbohidrați.

Aceștia sunt necesari pentru buna funcționare a creierului, dacă sunt aleși cei sănătoși. Fructele, legumele și cerealele reprezintă cei mai buni carbohidrați pentru creierul tău, după cum a spus dr. Thomas Holland, om de știință la Universitatea RUSH, notează capital.ro.

În timp ce unii carbohidrați pot părea mai puțin sănătoși, au efecte benefice asupra creierului. Pâinea din cereale integrale, de exemplu, conține carbohidrați complecși, buni pentru creier, potrivit dr. Holland.

Cerealele integrale conțin multe fibre și sunt bune pentru intestin, inimă și creier. Vitaminele B pe care le conțin contribuie la îmbunătățirea funcționării neurologice, menținând sănătatea creierului.

O altă “sursă minunată de carbohidrați”, după cum spune dr. Miravalle, o reprezintă cartofii. Aceștia nu trebuie, însă, să fie prăjiți, stropiți cu unt sau cu brânză.

Cartofii conțin mult potasiu, care poate să transmită semnale nervoase către creier. Mai mult, potasiul contracarează sodiul, care contribuie la menținerea echilibrului electrolitic.

Cerealele integrale sunt cele mai bune, dar s-ar putea ca acestea să nu fie accesibile pentru toată lumea, motiv pentru care și cerealele îmbogățite reprezintă o sursă sănătoasă de carbohidrați, potrivit lui Julie Stefanski, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Din produse precum pâinea îmbogățită, cereale, paste sau alte produse, fierul și vitaminele B (tiamina, niacina, acidul folic sau riboflavina) sunt adăugate înapoi după rafinare, conform Departamentului Agriculturii.

Acestea ar putea avea, totuși, mai puține fibre, în comparație cu cerealele integrale. Din acest motiv, e bine să verifici întotdeauna eticheta produselor.

Ce alți carbohidrați pot oferi beneficii creierului

Multe persoane evită fructele uscate deoarece pot fi prea dulci, însă conțin carbohidrați și au mai multe beneficii pentru creier, conform specialiștilor.

Nucile au un conținut mai mare de grăsimi, însă conțin multe fibre și antioxidanți, dar și alți nutrienți sănătoși pentru creier, dar și pentru restul organismului.

Consumul de nuci a fost asociat cu scoruri mai bune la testele cognitive, după cum au arătat cercetările. Nucile conțin niveluri semnificative de acid alfa-linolenic (ALA). Acesta este un tip de acid gras omega-3, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale, dar și la curățarea arterelor.

Din cauza zahărului rafinat, inflamația poate crește, iar consumul acestuia are legătură cu o rată mai rapidă de declin cognitiv, după cum a spus dr. Holland. Cei care au dietele bogate în zahăr sunt mai predispuși la anumite afecțiuni de sănătate mintală, precum depresia.

Îndulcitorii naturali, precum mierea, pot avea un efect pozitiv asupra creierului. Acest îndulcitor are beneficii antiinflamatorii și antioxidante.

Atunci când înlocuiește zahărul rafinat, mierea contribuie la menținerea sănătății generale. În plus, consumul de miere ajută la îmbunătățirea memoriei, dar și la protejarea sistemului nervos central.