Care sunt efectele alimentelor ultraprocesate. La ce riscuri ne supunem consumând aceste produse

Care sunt efectele alimentelor ultraprocesate. La ce riscuri ne supunem consumând aceste produse

Consumul alimentelor ultraprocesate este legat de un risc mai mare de deces prematur, dar și de riscul de obezitate, boli de inimă, diabet și cancer intestinal. Cercetătorii au realizat un studiu pe o perioadă de 30 de ani în care au explicat efectele consumului acestor alimente.

 

 

Care sunt alimentele pe care trebuie să ne ferim

 

Tot mai multe cercetări leagă alimentele ultraprocesate de mai multe boli de sănătate, dar unele studii au arătat care sunt și efectele pe termen lung, potrivit Adevărul.ro.

 

Alimentele ultraprocesate includ produse de patiserie și gustări ambalate, băuturi carbogazoase, cereale cu zahăr și produse gata de consumat, destinate doar încălzirii. Acestea sunt periculoase pentru organism deoarece conțin coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. De asemenea sunt bogate în zahăr adăugat, grăsimi saturate și sare.

 

 

Pentru analiza efectele alimentelor ultraprocesate, cercetătorii au urmărit starea de sănătate pe termen lung a 74.563 de asistente medicale din 11 state din SUA și 39.501 profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin din toate cele 50 de state din SUA. La fiecare doi ani, participanții au furnizat informații cu privire la starea lor de sănătate, iar la fiecare patru ani au completat un chestionar despre alimentație.

 

Pe parcursul celor 34 de ani ai studiului, cercetătorii au identificat 48.193 de decese, inclusiv 13.557 de decese din cauza cancerului, 11.416 decese din cauza bolilor cardiovasculare, 3.926 decese din cauza bolilor respiratorii și 6.343 de decese din cauza bolilor neurodegenerative.

 

Asocierea dintre alimentele ultraprocesate și decesul prematur

 

 

Asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și moarte a variat în funcție de tipurile de alimente ultraprocesate, care au fost cele mai puternice și mai consistente asocieri, urmate de băuturile îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial, deserturi pe bază de lactate și alimente ultra procesate pentru micul dejun.

 

Cercetători afirma că nu toate produsele alimentare ultra procesate ar trebui să fie restricționate însă transmit că simplificare excesivă atunci când se formează recomandări dietetice ar trebui evitată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *