Cartierul dispărut din inima Bucureștiului. I se spunea Valea Plângerii și oamenii trăiau la un loc cu lupii. Regina Maria venea să-și cumpere flori de la grădinarii din zonă

Cartierul dispărut din inima Bucureștiului. I se spunea Valea Plângerii și oamenii trăiau la un loc cu lupii. Regina Maria venea să-și cumpere flori de la grădinarii din zonă

Bucureștiul a trecut prin multe etape de transformare. Pe drumul său către progres, unele cartiere au dispărut, locul lor fiind luat de blocurile actuale. De vechile cartiere din București mai amintesc doar unele străzi care continuă să le poarte numele.

Zona care a dispărut de pe harta Bucureștiului pentru a face loc Cartierului Tineretului

Cartierul Tineretului este unul dintre cele mai cunoscute cartiere din București. În prezent, mulți bucureșteni vor să se mute aici, dat fiind faptul că vorbim despre o zonă dezvoltată, cu acces la multe mijloace de transport și aproape de inima Bucureștiului.

Ceea ce nu știe multă lume este faptul că, pentru ca acest cartier să ia naștere, a fost necesară demolarea altuia. Cartierul Valea Plângerii a dispărut de pe harta Capitalei, făcând loc actualului cartier.

În prezent, unele străzi de aici mai amintesc de fosta Vale a Plângerii. Numele străzilor fac trimitere la categoriile de oamenii care, cândva, populau vechiul cartier. Și anume, Calea Văcărești, Cărămidari, Tăbăcari sau strada Lânăriei.

Înainte să se ridice actualele blocuri din Cartierul Tineretului, zona era cunoscută ca fiind un adevărat paradis plin de pomi și flori. Se spune că de la florarii din cartier obișnuia să cumpere bujori și gladiole nimeni alta decât Regina Maria. Acum, din păcate, totul este de domeniul trecutului.

Negustorii și florarii din Valea Plângerii s-au mutat în Berceni

Valea Plângerii era o zonă săracă a Bucureștiului, însă, cu mulți comercianți care împânzeau Calea Văcărești. Peisajul era compus din stufăriș, multe cocioabe, pomi fructiferi și flori. Chiar dacă era un mediu insalubru, era o pată de culoare pentru București.

În trecut, în zonă exista multa activitate comercială. Harta vremurilor de atunci arată că aici a funcționat fabrica Talpa, Fabrica de încălțăminte și pielărie a lui Dumitru Mociorniță, Abatorul Comunal, dar și cârciuma Urlătoarea. Numele ei nu a fost deloc una întâmplător, ci și se spune că la periferia Văii Plângerii Urlau Lupii.

Puțini mai sunt locuitorii care au prins ambele cartiere. Printre ei se numără și Traian Mihalache care a discutat cu reporterii b365.ro despre etapa de tranziție. Nu a fost una ușoară, însă, a recunoscut că a refuzat să facă parte din echipa de demolare.

În prezent, Traian Mihalache are un singur regret mare. Și anume, faptul că nu a știut cum să afle mai multe despre istoria cartierul chiar de la bunicul său.

Traian Mihalache a povestit pentru sursa menționată faptul că cei mai afectați de demolările din 1970 – 1980 au cei aveau grădini în locul unde se află actualul parc. Florarii, negustorii, tăbăcarii s-au văzut nevoiți să fugă din calea utilajelor de demolare și s-au stabilit în Berceni.

Please follow and like us:
Pin Share