Cât de des ar trebui să faci curat în casă. Nu mulți cunosc pericolul la care se expun când amână curățenia

RMAG news

Studiile au dovedit că un mediu curat ne face mai fericiți. Chiar dacă acțiunea în sine de a face curat nu este tocmai plăcută, rezultatul este mereu satisfăcător, dar cât de des ar trebui să facem curat?

De câte ori este bine să faci curat în casă pe săptămână

Curățenia poate fi o sarcină enervantă, dar una pe care trebuie să o face periodic, deoarece este esențială pentru a menține ordinea și igiena în casă. De asemenea, studiile au dovedit că oamenii sunt mult mai fericiți atunci când este curat în jurul lor.

Un alt studiu arată că oamenii își fac curățenie generală de 5 ori pe lângă, adică mai mult sau mai puțin de o dată pe săptămână. Specialiștii ne spun că amânarea curățeniei poate avea efecte negative asupra sănătății noastre,

Dacă nu integrăm curățenia noastră în rutina zilnică sau măcar săptămânală, ne putem confrunta cu acumularea de praf, alergeni și bacterii, iar acest lucru poate duce, pe termen lung, la probleme respiratorii.

Chiar și atunci când facem curățenie o singură dată pe săptămână se acumulează foarte mult praf. Prin urmare, ideal ar fi să facem curățenie zilnic sau măcar la 2-3 zile, iar o curățenie generală cel puțin o dată pe săptămână.

Curățenia poate avea un efect calmant asupra psihicului

Curățenia poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății mintale, și nu numai. De exemplu, ajută oamenii să obțină un sentiment de control asupra mediului. În același timp, este demonstrat că a face curat poate oferi un sentiment de realizare și satisfacție.

Există persoane care nu fac o prioritate din curățenie, iar asta pentru că multe bacterii și particule de praf nu pot fi văzute cu ochiul liber. Chiar și cu o curățenie săptămânală, praful se acumulează rapid pe suprafețe.

Într-o casă obișnuită se poate strânge o cantitate echivalentă cu 1,6 kg pe lună, adică circa 20 de kg pe an. Pe lângă problemele respiratorii, praful acumulat poate afecta sănătatea cardiovasculară și sistemul nervos central, poate irita pielea și duce la eczemă sau dermatită de contact.

Un studiu realizat de Universitatea din Indiana ne arată cât de importantă este curățenia pentru sănătatea fizică și psihică.

Conform studiului, care a analizat starea de sănătate fizică a 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 49 și 65 de ani, cei cu cele mai curate case au fost mai sănătoși și mai activi.