Cât de sănătos este consumul de carne de porc

Cât de sănătos este consumul de carne de porc

Carnea de porc reprezintă o sursă de proteine de origine animală, dar și de grăsimi și alți nutrienți de care organismul are nevoie. Însă, cât de sănătos este consumul de carne de porc. Iată care sunt beneficiile consumului de carne de porc, dar și riscurile.

Carnea de porc poate avea beneficii importante pentru întreg organismul, dacă este consumată cu moderație și într-o dietă alimentară echilbrată. Însă, sunt importanți mai mulți factori atunci când alegem carnea, dar mai ales în momentul pregătirii. Descoperă cât de sănătos este consumul de carne de porc.

Cât de sănătos este consumul de carne de porc

Beneficiile consumului de carne de porc

Carnea de porc este bogată în nutrienți precum proteine, zinc, potasiu, seleniu, magneziu, fier, vitamine din complexul B, dar și fosfor, grăsimi mononesaturate, saturate sau grăsimi polinesaturate. Este printre cele mai populare tipuri de carne, consumată adesea în diferite rețete culinare și datorită acțiunii sale banefice asupra organismului.

Carnea de porc este bogată și în acid oleic, un tip de grăsimi sănătoase, care ajută în reducerea riscului de boli de inimă.

Este un aliment adjuvant și pentru întărirea sănătății osoase și la menținerea mesei musculare, deoarece oferă proteinele de care sistemul osos are nevoie pentru a se dezvolta optim.

Datorită conținutului de vitamine B6, carnea de porc ajută și în reglarea activității hormonale, dar și la reducerea oboselii și funcționării optime a mușchilor.

Zincul, fierul și niacina, vitamina B3, din compoziția cărnii de porc au rol important în metabilismul energetic, deoarece ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la funcționarea optima a sistemului nervos și alte procese fiziologice.

Carnea de porc are în compoziție și carnitine, o substanță care contribuie în metabolismul grăsimilor și este implicată în transportul acizilor grași în celule, pentru a fi folosiți ulterior ca sursă de energie.

Carnea de porc oferă sațietate deoarece conține doze mari de tiamină, necesare pentru a asimila carbohidrații în organism.

Însă, ca orice alt aliment, și carnea de porc trebuie consumată cu moderație. Consumată în cantități normale, potrivit fiecărui organism, cantități moderate săptămânale, carnea de porc poate avea beneficii asupra ochilor, pielii, sistemului nervos, oaselor și performanțelor mintale.

Posibile riscuri ale consumului în exces de carne de porc

Produsele din carne de porc care sunt ultraprocesate, precum anumite mezeluri, pot avea un conținut ridicat de nitriți și nitrați în compoziție, adăugate în procesul de conservare. Aceste substanțe pot forma compuși cancerigeni, dacă sunt expuse în anumite condiții, în special atunci când carnea este gătită la temperatură ridicată.

În compoziția produselor din carne de porc pot exista și aditivi alimentari, adăugați de producători în procesul de pregătire, precum conservanți sau coloranți, care pot afecta calitatea produsului și pot fi dăunători pentru sănătate.

Un alt risc al produselor din carne de porc este faptul că animalele pot fi tratate cu hormoni pentru creștere rapidă sau antibiotic, iar compușii pot ajunge în organismul uman prin consumul de carne de porc.

Carnea de porc poate fi și o sursă de boli transmise de animale, precum gripa porcină sau salmoneloza, tocmai din acest motiv criteriul de alegere al produselor din carne este unul foarte important.

Carnea de porc trebuie păstrată și depozitată în condiții optime, la temperaturile recomandate pe fiecare ambalaj al produsului, în caz contrar, dacă este menținută la temperatura camerei pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci poate dezvolta bacterii care pot provoca dureri abdominale, gastroenterită sau diaree.

Cum este recomandat să consumi carnea de porc

Pentru a te bucura de beneficiile oferite de carnea de porc, este recomandat să fii atent la următoarele detalii:

Cumpără produse de origine animală doar de la producători de încredere, de unde poți afla dacă animalele au fost crescute în mod responsabil;
Taie grăsimea în exces înainte de a găti carnea de porc.
Gătește carnea într-un mod sănătos, nu prăjită în ulei în exces. Alege opțiuni de gătire precum cuptor, rumenită pe grătar la aragaz, rețetă pregătită la friteuza cu aer cald sau printr-o tehnică slow cooking prin care gătești carnea de porc într-o cantitate mai mare de lichid pentru mai multe ore.
Marinează din timp carnea înainte de a o găti, altfel, în momentul gătirii, carnea s-ar putea usca prea tare.
Evită consumul de alimente din carne de porc ultra procesate precum crenvurști, cârnați, salam sau alte mezeluri.

Rețete cu carne de porc

Friptură de porc în vin roșu

Ingrediente

1,5 kg pulpă de porc;
4 căței de usturoi zdrobiți;
1 lingură de boia dulce, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 linguriță de rozmarin uscat, 1 linguriță de busuioc uscat;
1 linguriță de miere,
3 linguri de ulei de măsline;
Sare și piper, după gust
1 cană de vin roșu sec;
1 cană de supă de pui sau legume.

Mod de preparare

Într-un castron, amestecă usturoiul zdrobit, boiaua dulce, cimbrul, rozmarinul, busuiocul, mierea, uleiul de măsline, sare și piper. Vei obține o pastă omogenă. Unge pulpa de porc cu această marinadă și acoperă bine toate părțile cărnii.

Lăsă să marineze în frigider timp de cel puțin 2-4 ore, sau ideal peste noapte, pentru a permite aromelor să pătrundă în carne. Încălzește cuptorul la 180°C. Pune pulpa de porc marinată într-o tavă de copt. Adăugă vinul roșu și supa de pui sau legume în tavă.

Coace timp de aproximativ 2-2,5 ore sau până când friptura de porc este fragedă și suculentă. În timpul coacerii, toarnă din când în când marinada din tavă peste carne pentru a menține umiditatea.

Scoate friptura din cuptor și lăsă să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o felia. Tăie friptura în felii și servește cu sosul format în timpul coacerii.

Burtă de porc crocantă

Ingrediente

O bucată de 4 kg de burtă de porc de calitate superioară cu os;
6 frunze de dafin;
2 linguri de sare de mare, 2 linguri de semințe de coriandru, 2 linguri de semințe de fenicul, 2 linguri de boabe de piper negru;
4 cepe.

Mod de preparare

Se lasă carnea de porc în frigider peste noapte pentru a se usca pielea. Dă cuptorul la 240°C. Se crestează cu grijă pielea de porc cu un cuțit ascuțit. Pune frunzele de dafin într-un mojar împreună cu sarea de mare și sfărâmă-le bine.

Adaugă semințele de coriandru, semințele de fenicul și boabele de piper, apoi zdrobește din nou până când sunt fine. Se freacă 2 linguri de sare aromatizată pe toată carnea de porc. Taie ceapa în felii și aranjează-le în strat într-o tigaie de fontă cu puțin ulei.

Pune carnea de porc direct peste ceapă, apoi prăjește-o până când e aurie pielea și crocantă. Dă-o la cuptor pentru 40-50 de minute. Scoate carnea de porc din cuptor și redu temperatura la 150°C.

Folosind un clește, ridică cu grijă carnea de porc de pe ceapă și pune tava direct pe barele superioare ale cuptorului. Poziționează tava (în care mai poți pune legume – morcov, usturoi, cartofi, dovlecel) exact dedesubt pentru a prinde sucurile. 

Gătește carnea de porc pentru încă 2. După acest timp, carnea va avea o textură moale și poate fi consumată.

Friptură de porc cu legume

Ingrediente

1.5 kg carne de porc;
500 g morcovi;
100 g mix de legume;
2 foi dafin;
1-2 ramuri de cimbru;
6 căţei de usturoi, 6 cepe;
4 linguri;
Ulei, sare, piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare

Carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se presară cu puţină sare şi piper. Se leagă circular cu o aţă, se prăjeşte pe toate părţile într-o tigaie încinsă cu ulei şi apoi se pune deoparte şi se păstrează caldă.

Morcovii curăţaţi şi spălaţi se taie rondele şi se presară într-un vas pentru copt, care se poate acoperi cu un capac. Se adaugă usturoiul, mixul de legume şi ceapa curăţată şi spălată, tăiată în sferturi. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se stropeşte cu ulei şi se amestecă.

Deasupra se aşază carnea, se toarnă un pahar cu apă şi se aromează cu foile de dafin şi cimbrul.

Se pune vasul în cuptorul foarte bine încins şi se coace la foc iute 50-55 de minute. Se reduce focul, se scoate tava din cuptor şi se ia capacul. Se întoarce bucata de carne sau se stropeşte cu sosul din tavă şi se mai coace 20-25 de minute, până se rumeneşte frumos.

Friptura se serveşte cu legume şi cu sosul din tavă, care se strecoară şi se toarnă peste carne.

Consumul moderat de carne de porc, poate aduce beneficii organismului alături de o dietă alimentară sănătoasă și echilibrată.

Citește și: Unde se ține dulceața după ce a fost desfăcută

Sursă info: healthline.com; draxe.com

Sursă foto; 123rf.com

  

  

Please follow and like us:
Pin Share