Cazul Saltanat Nukenova: politicianul, astroloaga și o crimă care ar putea schimba Kazahstanul | BBC

Cazul Saltanat Nukenova: politicianul, astroloaga și o crimă care ar putea schimba Kazahstanul | BBC

Un proces de mare amploare privind crima comisă de un fost ministru din Kazahstan a fost urmărit de milioane de oameni și a pus în lumină problema violenței domestice din această țară asiatică. După o sentință istorică, în urma căreia un politician, cândva puternic, a fost tras la răspundere pentru uciderea soției sale, și după ce a fost introdusă o nouă lege, s-a pus întrebarea dacă se poate face dreptate și pentru alte victime, scrie BBC News.

Atenție! Urmează informații care vă pot afecta emoțional.

Faptele, așa cum au fost prezentate de instanță, sunt îngrozitoare.

Fostul ministru al economiei din Kazahstan a bătut-o până la moarte pe Saltanat Nukenova, într-un atac surprins parțial de camerele de supraveghere.

În dimineața de 9 noiembrie 2023, imediat după ora locală 7.15, camerele de supraveghere de la un restaurant din capitala Astana au surprins imagini cu Kuandik Bișimbaiev lovind-o cu picioarele pe Saltanat și trăgând-o de păr.

Ce s-a întâmplat exact în următoarele 12 ore este mai puțin clar. O parte a fost înregistrată de Bișimbaiev însuși, cu telefonul mobil – imagini prezentate instanței, dar nu și publicului. Înregistrarea audio îl surprinde pe Bișimbaiev insultând-o pe Saltanat și întrebând-o despre un alt bărbat. Instanța a auzit cum Bișimbaiev a sunat de mai multe ori la o ghicitoare, în timp ce soția sa zăcea inconștientă în camera de hotel VIP – unde nu existau camere de luat vederi.

O ambulanță a fost chemată în cele din urmă cu puțin înainte de ora 20.00. Ea era deja moartă – și ar fi putut fi moartă de șase-opt ore, conform autopsiei.

Examinarea medico-legală, detaliată în instanță, a arătat că Saltanat a suferit o leziune cerebrală din cauza unor vânătăi, abraziuni și răni externe; 230 de mililitri de sânge s-au adunat între craniu și suprafața creierului. Existau semne de strangulare, a declarat instanța.

Rudele lui Bișimbaiev, Bakhițhan Baijanov, directorul complexului de alimentație publică în care se afla restaurantul, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru ascunderea unei infracțiuni. Acesta a susținut în timpul procesului că Bișimbaiev i-a cerut să șteargă înregistrările de pe camerele de supraveghere.

La 13 mai 2024, Curtea Supremă din Astana l-a condamnat pe Kuandik Bișimbaiev, în vârstă de 44 de ani, la 24 de ani de închisoare pentru uciderea lui Saltanat Nukenova, în vârstă de 31 de ani.

Dar în Kazahstan – unde sute de femei mor în fiecare an din cauza partenerilor lor – obținerea unei condamnări în astfel de cazuri nu este un lucru sigur. Agresorii sunt aduși în fața justiției în doar unul din patru cazuri de violență domestică din țară, estimează ONU.

Multe femei rămân prea speriate pentru a se prezenta în fața instanței.

După cum spune fratele lui Saltanat, femeile din Kazahstan „au mai țipat înainte, dar nu au fost niciodată auzite”. Până acum.

Copilăria lui Saltanat a fost petrecută în orașul Pavlodar din nord-estul țării – aproape de granița Kazahstanului cu Rusia.

După ce a terminat școala, s-a mutat în fosta capitală Almatî – unde a locuit pentru o scurtă perioadă cu fratele ei mai mare, Aitbek Amangeldi. „Acea perioadă a fost prețioasă în ceea ce privește relația noastră”, a declarat Aitbek, detaliind cum el și sora sa au dezvoltat o relație strânsă până la vârsta adultă.Saltanat Nukenova era căsătorită cu Kuandik Bișimbaiev de mai puțin de un an când acesta a ucis-o.

Bișimbaiev a fost arestat în 2017 pentru acuzații de dare de mită și, în cele din urmă, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. A fost eliberat după ce a petrecut mai puțin de trei ani în spatele gratiilor.

În acel moment, Saltanat lucra ca astrolog, o pasiune care începuse după ce nașa ei i-a dăruit o carte când avea nouă ani, a declarat fratele ei.

„Ea a oferit ajutor femeilor care se aflau în diferite situații dificile – fie că este vorba de o relație în familie, fie că sunt probleme în căsnicie, cu copiii”, a explicat el, în timp ce își amintea de sora sa veselă și zâmbitoare și de visele ei de a deschide o școală de astrologie.

În mărturia sa, Aitbek a spus că Bișimbaiev a încercat să facă o programare cu Saltanat, care inițial a refuzat cererea.

El a spus că a urmat o „curtare lungă și obsesivă”, iar Bișimbayev a reușit să obțină numărul de telefon al lui Saltanat. Aitbek a spus că sora sa i-a arătat mesajele, în care Bișimbaiev îi cerea să se întâlnească și o încuraja să nu creadă tot ce se scrie și se spune despre el.

La câteva luni de la acea întâlnire, s-au căsătorit. Și nu a durat mult până când au început problemele.Saltanat i-a arătat fotografii cu vânătăi fratelui său și a încercat să își părăsească soțul în mai multe rânduri. Aitbek a sugerat că Bișimbaiev încerca să o izoleze – după ce Saltanat a încetat să mai lucreze în meseria pe care o iubea, deoarece el i-a „interzis” să o mai facă.

A fost, a spus judecătoarea în timp ce îl condamna pe Bișimbaiev, o crimă de o cruzime deosebită.Și totuși, Bișimbaiev a încercat să o minimalizeze. El a recunoscut că i-a provocat lui Saltanat vătămări corporale care au dus la moartea ei, dar a negat cu fermitate că a fost intenționat. El a cerut juriului să fie „obiectiv și corect”.

Între timp, avocatul său l-a întrebat pe fratele victimei, Aitbek, dacă Saltanat prefera ca „bărbații să domin” în relații – sau dacă ea domina. „Vorbești serios?”, a răspuns el.

Un act de curaj

Teonul interogatoriului nu îl surprinde pe Denis Krivoșeev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală. „Supraviețuitoarea poate fi învinuită că s-a comportat într-un fel care l-a «provocat» pe agresor; poate fi învinuită că a distrus familia, că nu și-a respectat soțul sau părinții și socrii”, a declarat el pentru BBC.

„Este nevoie de curaj pentru a raporta violența domestică și există toate motivele să credem că aceasta este foarte puțin raportată”.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că aproximativ 400 de femei din Kazahstan sunt ucise în fiecare an în urma violenței domestice. Prin comparație, 70 de femei au fost ucise în Anglia și Țara Galilor – cu o populație de trei ori mai mare – în anul scurs între martie 2022 și martie 2023.

Apelurile către centrele de criză pentru victimele violenței domestice au crescut cu 141,8% între 2018 și 2022, potrivit Ministerului kazah al Afacerilor Interne.

Chiar și așa, Krivoșeev spune că există „încă un nivel ridicat de toleranță față de violența domestică, dar acesta este în scădere”.

Dar, pe măsură ce detaliile ultimelor ore din viața lui Saltanat au fost expuse națiunii prin intermediul unei transmisiuni în direct din sala de judecată, a crescut presiunea asupra guvernului pentru a acționa.

Utilizatorii rețelelor de socializare au apelat la platforme precum TikTok pentru a vorbi despre acest caz. Iar o petiție, semnată de peste 150.000 de persoane, a cerut o reformă a legii privind violența domestică.

La 15 aprilie, președintele Kassim-Jomart Tokaiev a promulgat un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru violența domestică – după ce aceasta fusese dezincriminată în 2017.

Noua „lege a lui Saltanat” transformă violența în infracțiune penală; anterior, aceasta era considerată o infracțiune civilă. De asemenea, acum pot fi deschise cazuri și fără ca victima să facă ea însăși o plângere.

Dar realitatea este că, în continuare, măsurile luate sunt departe de ceea ce este necesar, spune Dinara Smailova – care a fondat Fundația NeMolchiKZ, care ajută victimele violenței domestice și ale violului.

Pentru început, „vătămarea este considerată ca fiind ușoară” dacă o femeie nu rămâne în spital timp de cel puțin 21 de zile; „fracturile, un nas și o falcă sparte sunt evaluate ca vătămări minore ale sănătății”.

Smailova și-a înființat fundația după ce a postat pe rețelele de socializare în 2016 despre faptul că a supraviețuit unui viol în grup și violenței sexuale în tinerețe și a văzut răspunsul. Ea a spus că, în decurs de câteva zile, a primit „aproximativ o sută de mesaje de la femei care vorbeau despre violența pe care au trăit-o, despre cum li s-a interzis să vorbească și despre cum bărbații au rămas nepedepsiți”.

Fundația sa publică „cazuri șocante de violență de opt ani”, fără niciun răspuns din partea guvernului, a adăugat ea. Femeia nu mai locuiește în Kazahstan, unde a fost trecută pe o listă de persoane căutate de autorități pentru răspândirea de informații false, încălcarea vieții private și fraudă.

În mod ironic, povești ca acestea ar fi fost cele care ar fi inspirat compasiunea lui Saltanat.

„Ea a luptat mereu pentru dreptate”, spune Aitbek. „Nu contează în termeni de ce… Avea un sentiment puternic pentru dreptate. Ori de câte ori vedea că cineva este rănit și că are nevoie de protecție, ea era mereu acolo” pentru oameni.

Și da, spune el, legea nu merge suficient de departe – încă. Dar este un început, arătând oamenilor că și cei mai puternici pot fi trași la răspundere.â

Acest proces le va arăta oamenilor că „în Kazahstan, o lege este aceeași pentru toată lumea și toată lumea este egală în fața legii”, a spus el.