Ce au găsit oamenii de știință în creierul uman, după studii intense. Descoperirea poate salva multe vieți

Ce au găsit oamenii de știință în creierul uman, după studii intense. Descoperirea poate salva multe vieți

Specialiștii de la Universitatea din Birmingham și de la Universitatea Ludwig Maximilian au făcut progrese semnificative în descifrarea funcționării creierului nostru ca un instrument de navigare în lumea noastră.

Descoperirea din creierul uman care poate salva vieți

Această abilitate de a ne ghida, denumită “busolă neuronală”, a fost subiectul unor cercetări intense, conform Science Alert. Ei au identificat un model specific de activitate în creier asociat cu funcționarea acestei busole neuronale, aducând claritate în procesele complexe care ne permit să ne păstrăm direcția în spațiu și timp.

„Știm că animalele precum păsările, șoarecii și liliecii au un circuit neural care îi menține pe drumul corect, dar știm surprinzător de puțin despre cum gestionează creierul uman acest lucru în lumea reală”, spune neurologul Benjamin Griffiths, de la Universitatea din Birmingham, citat de Science Alert.

Prin studierea semnalelor cerebrale ale voluntarilor în timp ce aceștia își mișcau capul și ochii în diverse direcții, cercetătorii au evidențiat importanța unor regiuni particulare ale creierului în menținerea orientării spațiale.

Aceste regiuni includ lobul temporal medial, cortexul parietal și parahipocampul. Semnalele provenite din aceste regiuni au fost observate chiar înainte de mișcările capului, subliniind astfel rolul lor crucial în orientarea noastră în spațiu.

Noua descoperire ar putea ajuta la studierea mai atentă a Alzheimer-ului

Înțelegerea modului în care creierul nostru procesează informațiile de navigare ar putea contribui la prevenirea deteriorării acestui circuit neuronal specific și ar putea avansa cercetarea în domeniul bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer.

„Izolarea acestor semnale ne permite să ne concentrăm cu adevărat asupra modului în care creierul procesează informațiile de navigare și cum aceste semnale funcționează alături de alte indicii, cum ar fi reperele vizuale”, precizează Griffiths, conform sursei citate.

Studiul are, de asemenea, implicații pentru dezvoltarea tehnologiilor de navigare în spațiu, inclusiv în domenii precum robotică și inteligența artificială. Acesta dezvăluie mecanismul intern al “busolei neuronale” a creierului nostru și impactul acesteia în aproape toate aspectele mișcării noastre.

„Abordarea noastră a deschis noi direcții pentru explorarea acestor caracteristici, cu implicații pentru cercetările asupra bolilor neurodegenerative și chiar pentru îmbunătățirea tehnologiilor de navigație în robotică și IA”, mai arată Griffiths.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *