Ce este Laser Tag şi cum se joacă

Ce este Laser Tag şi cum se joacă

Într-o eră în care tehnologia se îmbină cu divertismentul, Laser Tag-ul reprezintă o modalitate captivantă prin care îți poți petrece timpul liber într-un mediu interactiv și distractiv. Acesta se remarcă drept unul dintre acele jocuri moderne care aduc o combinație unică de acțiune și strategie într-o atmosferă prietenoasă și plină de adrenalină pentru orice pasionat de astfel de jocuri.

În cele ce urmează vom explora originea acestui joc, modul în care se joacă, precum și alte aspecte legate de acest adevărat fenomen, care i-a cucerit în ultimii ani și pe tinerii din România.

Când și unde a apărut Laser Tag

Acest joc a devenit un joc extrem de popular în ultimele câteva decenii, însă dacă privim lucrurile din punct de vedere al tehnologiei, jocul este de fapt o inovație recentă.

Prima idee conceptuală de Laser Tag a fost lansată în anul 1982 de americanul George Carter III, iar prima versiune comercializată s-a numit Photon. Carter a construit rapid o arenă în care să poată fi creat un loc unde să se poată juca împreună cu prietenii cu pistoale cu laser.

De altfel, tehnologia folosită de el în Laser Tag a fost inspirată de armele cu laser pe care le văzuse în filmul științifico-fantastic de mare succes Star Wars care rula la acea vreme și al cărui fan împătimit era. Mai mult, lui Carter i-a venit ideea de a crea un joc bazat pe senzori și pistoale cu laser în timp ce se uita la franciza cu Luke Skywalker, prințesa Leia, Han Solo, Darth Vader și celelalte personaje din Războiul Stelelor, potrivit Interesting Engineering. El își dorea să aducă în viața reală luptele cu lasere din acea galaxie îndepărtată. Carter a terminat de construit arena, armele și senzorii în 1984, iar în același an, pe 28 martie, a fost organizat la Dallas (Texas, SUA) primul joc oficial de Photon (viitorul Laser Tag). În acel an existau deja în SUA 16 arene, alte 15 erau în curs de finalizare, iar în lume erau peste 60 de arene. În 1998, numărul acestora depășise 500 la nivel global, precizează Wikipedia.

Ce este Laser Tag

Laser Tag-ul este unul dintre jocurile care îmbină distracția și strategia cu lucrul în echipă, fiind o activitate care solicită mai multe abilități. Termenul de Laser Tag se referă la un joc high-tech de tip combat, care se desfășoară de obicei indoor (dar și outdoor), într-o arenă special amenajată, care constă într-un imens labirint presărat cu numeroase obstacole. Jocul de Laser Tag este bazat pe tehnologie și se practică folosind echipamente speciale alcătuite din vestă, cască și arme care funcționează pe bază de fascicule de lumină cu raze infraroșii. În cadrul acestui joc pot participa persoane de orice vârstă și este ideal pentru diverse aniversări, petreceri de tot felul, team building-uri, „săptămâna altfel” la școală ori pur și simplu reprezintă o modalitate excelentă pentru a petrece timp de calitate alături de familie, de prieteni sau de colegi. În timpul unui joc de Laser Tag două echipe se vor lupta pentru a-și atinge o serie de obiective pe care le stabilește la început și, totodată, pentru a câștiga mai multe jocuri, individuale și colective.

Cum se joacă Laser Tag

De obicei, jucătorii sunt împărțiți în două echipe: echipa roșie și echipa verde. Fiecare dintre jucători primește o vestă electronică și un pistol laser high-tech cu care trebuie să își țintească adversarii prin intermediul unui sistem infraroșu complet inofensiv. În acest fel, ei își elimină rând pe rând rivalii din joc. Scopul Laser Tag-ului este acela de a acumula cât mai multe puncte, atât individual, cât și pentru echipa din care faci parte. În ceea ce privește stilul, cel mai apropiat joc cu care ai putea să compari Laser Tag-ul este jocul de paintball, dar poate fi comparat și cu air soft-ul. Totuși, spre deosebire de alte jocuri similare, Laser Tag este un joc modern, sigur și curat. Asta pentru că nu trebuie să porți echipament special de siguranță deoarece folosești „arme” noi, sofisticate și interesante, care constau în niște fascicule de lumină sigure, care nu vor răni pe nimeni. Pe de altă parte nu trebuie să-ți faci griji cu privire la un anumit disconfort pe care, de obicei, îl poți resimți la jocul de paintball din cauza durerilor care pot fi cauzate de bilele cu vopsea. De regulă, o sesiune completă constă din 5 sau 6 jocuri, iar durata minimă de 20 de minute, dar uneori poate să dureze și chiar două ore, aflăm de pe site-ul Go Laser Tag.

Cum se numește tehnologia pistoalelor Laser Tag

Cu toate că primul joc de Laser Tag a avut loc în urmă cu patru decenii, de abia doi ani mai târziu, în 1986, au fost disponibile pe piață primele pistoale Laser Tag. Trebuie să știi că aceste arme nu folosesc lasere, ci niște fascicule de lumină în infraroșu. Fiecare dintre aceste pistoale folosite în jocul de Laser Tag conține un emițător de fascicule colimate de lumină infraroșie care sunt direcționate cu mare precizie. Dispozitivele sunt echipate cu senzori sensibili, care detectează impactul fasciculelor de lumină și determină dacă un jucător a fost sau nu a fost lovit. Pentru a comunica între dispozitivele jucătorilor și baza de control a jocului majoritatea sistemelor Laser Tag utilizează tehnologia RFID (n.n. – Radio-Frequency Identification sau Identificare cu Radiofrecvențe) sau raze infraroșii. Acest lucru permite monitorizarea precisă a rezultatelor și a progresului în timpul jocului.

Cum funcționează pistoalele Laser Tag

În esență, pistoalele Laser Tag funcționează ca niște lanterne dacă fasciculul de lumină ar fi super subțire, drept și, totodată, în spectrul infraroșu. În același timp, este important de știut că senzorii acestor pistoale sunt pur și simplu niște receptori în infraroșu, care absorb razele de lumină și folosesc filtre optice pentru a le modula sau pentru a le putea detecta. Există câteva motive pentru care aceste sisteme folosesc raze de lumină în infraroșu mai degrabă decât lasere reale. În primul rând, laserele sunt periculoase, mai ales sub formă de pistol. Asta pentru că, și dacă sunt folosite la o intensitate mai mică, acestea pot să provoace leziuni grave la nivelul ochilor, ceea ce nu le face potrivite pentru un joc în care, de obicei, țintești capul adversarilor. Al doilea motiv este acela că laserele pot să distragă atenția în joc deoarece Laser Tag se joacă adeseori în spații închise întunecate, ceea ce poate crea un mediu ce poate să te dezorienteze.

Sfaturi și sugestii pentru jocul de Laser Tag

Indiferent dacă vrei să organizezi o petrecere de ziua ta, ori că vii împreună cu colegii de școală, de facultate sau cu cei de muncă ori pur și simplu vrei să transformi o simplă ieșire cu prietenii într-o experiență inedită, poți să optezi oricând pentru o partidă de Laser Tag. De aceea, ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi, sugestii și strategii care sperăm să te ajute pe tine și echipa ta să ieșiți învingători dintr-o arenă Laser Tag. Iată ce trebuie să faci, potrivit Laser Tag World:

Alege haine de culoare închisă. Nuanțele deschise nu vor face altceva decât să te scoată în evidență și să te transforme într-o țintă mult mai ușor de observat.
Optează pentru un tip de încălțăminte cât mai confortabilă, de preferat nu pantofi cu toc ori sandale. Încălțămintea sport este cea mai bună opțiune, însă chiar și cizmele de culori închise te vor ajuta în Laser Tag, mai ales dacă și acestea sunt de culori închise.
Asigură-te că pe durata jocului te hidratezi. Pentru că vei fi într-o continuă mișcare în arena de joc este esențial să bei suficientă apă pentru a-ți menține nivelul de energie și de performanță cât mai ridicate.
Fă o analiză rapidă a terenului de joc înainte de începerea partidei. În acest fel vei putea să identifici pozițiile strategice care îți vor oferi, pe de-o parte, o vizibilitate mai bună asupra echipei adverse, iar pe de altă parte vei găsi cele mai bune locuri pentru a te ascunde.
Un alt aspect important este acela de a nu sta în mijlocul terenului pentru că s-ar putea să fii expus la riscuri mai mari. De aceea, îți sugerăm să te miști cât mai mult pe părțile laterale ale arenei pentru a-ți spori șansele de a fi ptotejat împotriva atacurilor adversarilor. Însă, nu uita să rămâi în mișcare. Dacă vei sta nemișcat și vei privi în jur în încercarea a a-i descoperi pe rivali vei deveni tu însuți o țintă mult mai ușor de lovit mai ales pentru jucătorii mai experimentați.
Dacă observi că unul dintre adversari te-a luat în vizor și nu poți să te ferești în totalitate, încearcă cel puțin să te întorci în lateral. În acest fel este mai puțin probabil ca acesta să te lovească în senzori.

 Cele mai bune jocuri pentru copii – idei de jocuri în funcție de vârstă

Foto: 123rf.com

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *