Ce procese sunt în acest moment între FCSB și CSA Steaua. Fanatik prezintă situația la zi

Ce procese sunt în acest moment între FCSB și CSA Steaua. Fanatik prezintă situația la zi

FCSB și CSA Steaua continuă războiul pentru identitate, mai ales în ziua sfântă pentru toată suflarea stelistă: 7 mai. FANATIK prezintă situația la zi în procesele dintre cele două entități rivale.

Câte procese există între FCSB și CSA Steaua București

FANATIK prezintă o radiografie a proceselor în care FCSB se luptă cu CSA Steaua București. Un proces care are termen la începutul lunii iunie este cel în care FCSB a cerut anularea mărcii „Steaua”. Pe 6 iunie se împlinește termenul la care se așteaptă motivarea. FCSB poate face apoi recurs. Detalii complete pe portaljust.ro.

FCSB a reușit în primă instanța anularea a patru mărci istorice ale CSA Steaua București, însă „militarii” au făcut apel și le-au recuperat. Pentru ca acest litigiu să fiu încheiat mai este nevoie doar de redactarea motivării. Termenul de 30 zile a expirat deja din luna aprilie și poate fi amânat doar de 2 ori, de fiecare dată cu 30 de zile.

Dosarul în care Florin Talpan îi cere lui Gigi Becali un prejudiciu în valoare de 37 de milioane de euro e blocat în instanță de 8 ani

În dosarul privind prejudiciul lucrurile sunt și mai complicate. Deschis în 2016, acesta nici nu mai poate fi găsit pe portaljust, fiind blocat în toți acest ani în lipsa unei decizii finale în procesul privind palmaresul Stelei.

Procesul a fost suspendat în 2018, pe data de 19 decembrie: „În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 C.pr.civ. suspendă judecata cauzei până la soluţionarea definitivă a cauzelor ce formează obiectul dosarelor 11539/3/2017 şi 48951/3/2017. Cu recurs pe durata suspendării. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în dosarul care poate fi consultat pe jurisprudenta.com.

Cel mai probabil, acest proces va mai dura mulți ani de acum încolo și în acest moment pare înghețat. Astfel, șansele ca această speță să fie finalizată în viitorul apropiat sunt extrem de mici. Doar până acum au avut loc nu mai puțin de 15 amânări ale termenelor de judecată.

Ce se întâmplă în procesul în care marca „FCSB Steaua” a fost înregistrată la EUIPO

Adrian Căvescu, avocatul echipei lui Gigi Becali, a înregistrat la Oficiul European pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO) marca „FCSB Steaua”. Acesta este ultimul proces intrat pe rol între FCSB și CSA Steaua. Este un termen în recurs și practic ultima cale de atac.

FANATIK a aflat că 22 mai este termenul până la care Florin Talpan trebuie să aducă dovada folosirii mărcilor pentru clasa nișă pentru care se face opoziție. Toate acestea sunt căi extraordinare de atac pe care FCSB le poate folosi în războiul cu CSA Steaua. Doar acest proces e posibil să mai dureze aproximativ 6-7 luni.

Înregistrarea mărcii „FCSB Steaua” a adus două opoziții în instanță, una din partea CSA Steaua București, prin Florin Talpan, juristul clubului care a plătit din propriul buzunar pentru a trimite toate documentele necesare.

Mai există însă și o altă entitate care a contestat înregistrarea mărcii. Este vorba de Marian Străchinescu, managerul academiei de fotbal „Steaua Noua Generație”, reprezentat de firma de avocatură Crina Frisch. Mai multe detalii pe site-ul EUIPO.

Cel mai important rămâne însă procesul privind palmaresul Stelei

Procesul privind palmaresul Stelei a fost intentat în 2017 și deși s-a dat o hotărâre definitivă nu a fost încă finalizat. Este însă o acțiune în constatare, fără caracter executoriu. CSA Steaua a câștigat perioada 1947-1997, în timp ce perioada 1997-2003 a rămas în aer.

Ultima decizie în procesul privind palmaresul Stelei

Deși ultimul termen în acest proces a avut loc pe data de 23 octombrie 2023, nici până în ziua de astăzi instanța nu a pus la dispoziție motivarea deciziei, deși termenul maxim de 90 de zile a expirat deja din 23 ianuarie.

În lipsa unei decizii finale, FCSB nu poate face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție și procesul este astfel blocat. Pe de altă parte, CSA Steaua nu dispune de o decizie finală prin care să notifice FRF și UEFA să respecte decizia instanței cu privire la palmares.

Pe lângă toate aceste procese, mai există diverse termene la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai exact recurs în casație sau contestație în anulare. Astfel, conflictul dintre FCSB și CSA Steaua București pare departe de a fi finalizat.

FCSB poate recurge și la căi externe de atac?

Nu este exclus ca după finalizarea proceselor în România, în cazul în care FCSB nu va primi câștig de cauză să recurgă și la căi internaționale de atac ale deciziilor judecătorești.

FCSB de exemplu nu are opțiunea să meargă la TAS. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne nu are jurisprudență pe o astfel de speță. TAS este o entitate privată care se supune legilor din Elveția și celor din UE. Același lucru este valabil și pentru UEFA, care nu se poate amesteca în deciziile instanțelor din România. Rămâne de văzut dacă FCSB va apela la alte instanțe civile din străinătate.

În orice caz, oricum se va aplica principiul subsidiarității. Adică Uniunea Europeană trebuie să acţioneze numai atunci când este necesar şi numai atunci când acţiunile la nivel naţional sau regional nu pot fi realizate în mod eficient.

4 procese există în acest moment între FCSB și CSA Steaua București 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *