Ce se dă de pomană în prima zi de Paște. Tradiția se păstrează din bătrâni

Ce se dă de pomană în prima zi de Paște. Tradiția se păstrează din bătrâni

Ce să de pomană în prima zi de Paște conform tradiției populare. Alimentele diferă de la o regiune la alta a țării și se dau pentru sufletelor celor dragi trecuți în neființă chiar după slujba de Înviere.

Ce se dă de pomană în prima zi de Paște

Învierea Domnului este motiv de fericire și una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Este, de asemenea, un prilej de a cere îndurare pentru sufletelor persoanelor dragi care au încetat din viață.

Astfel că, dimineața, după ce slujba de la biserică se termină, oamenii împart mai multe alimente. Se spune chiar că porțile Raiului rămân deschise pentru șapte zile. De aceea sunt scoase și ușile altarului, care rămân așa în toate zilele din Săptămâna Luminată.

Totodată, se crede că cei care mor în săptămâna luminată vor ajunge direct în Rai, fără a mai plăti pentru păcatele pe care le-au făcut în timpul vieții, iar cei care se nasc într-o zi atât de mare vor fi norocoși tot anul.

Când vine vorba despre ce se dă de pomană în prima zi de Paște, totul diferă de zona țării. De pildă, în Muntenia, se dau ouă roșii peste mormânt și se pomenește numele celui decedat.

Ce se dă de pomană în Banat

În aceeași regiune există credința conform căreia sufletele celor care au făcut multe păcate în timpul vieții și zac în iad, de Paște pot ieși afară și rămân în lumea noastră până în ziua de Rusalii.

Timp de trei zile, fetele ies și împart apă printre vecini, gest făcut de asemenea în numele celor morți. Pe de altă parte, în Banat femeile dau de pomană în prima zi de Paște ouă roșii și bucate tradiționale.

La acestea se adaugă și ulcele de apă. În același timp, mamele care au copii decedați trebuie să dea de pomană, tot unor persoane mici de vârstă, ouă roșii și păscuțe. Nu peste tot se împarte în prima zi de Paște.

În Bucovina, credincioșii încep să dea de pomană în a doua zi, atunci când credincioșii duc la biserică pască, lumânări și vase noi. Lumânările sunt obligatorii mai ales pentru cei care au murit fără lumină la căpătâi, notează antena3.ro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *