Ce se întâmplă cu prețul asigurărilor RCA după 1 iulie. Marcel Boloș: ”Trebuie să avem un echilibru”

Ce se întâmplă cu prețul asigurărilor RCA după 1 iulie. Marcel Boloș: ”Trebuie să avem un echilibru”

Azi, 10 iunie 2024, în cadrul conferinței dedicate aniversării a 30 de ani de la înființarea UNSAR, Marcel Boloș a discutat despre situația tarifelor RCA. Ministrul Finanțelor a declarat că în urma unei analize pe care o va efectua Autoritatea de Supraveghere Financiară, se va decide menținerea plafonării tarifelor RCA.

Analiza efectuată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, rol crucial în menținerea plafonării tarifelor RCA

Marcel Boloș a venit azi cu informații utile pentru toți românii. Ministrul Finanțelor a discutat despre menținerea plafonării tarifelor RCA și despre momentul în care se va decide acest lucru.

Momentan, principala sarcină a efectuării unei analize complete îi revine Autorității de Supraveghere Financiară. După realizarea analizei, se va decide și menținerea plafonării tarifelor la RCA.

”Aşteptăm o analiză pe care o face Autoritatea de Supraveghere Financiară, întrucât ea are responsabilitatea monitorizării pieţei asigurărilor. În funcţie de această analiză, o să luăm decizia cea mai potrivită.”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Agerpres.

Până când analiza ASF va fi gata, scopul lui Marcel Boloș este unul foarte simplu. Și anume, acela de a proteja și cei 8 milioane de asigurați și de a nu perturba mecanismul care stă la baza funcționării pieței asigurărilor.

Plafonarea tarifelor RCA este activă până la data de 30 iunie 2024

Tot în cadrul conferinței dedicate aniversării a 30 de ani de la înființarea UNSAR, Marcel Boloș a ales să nu se pronunțe în ceea ce privește propunerea ASF. Ministrul știe că o astfel de antepronunțare este foarte sensibilă, așa așteaptă ca toate lucrurile să se întâmple la termen.

”Discutăm de peste 8 milioane de asigurați. Aici trebuie să avem un echilibru între ceea ce înseamnă primele de asigurare pe care le plătesc asiguraţii şi valoarea despăgubirilor.”, a mai spus ministrul, potrivit sursei menționate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are termen de finalizarea al analizei până la finalul lunii iunie. Atunci, în funcție de concluziile analizei se vor lua și anumite decizii.

Ultima decizie a plafonării tarifelor RCA a fost luată la finalul lunii martie. În continuare, tarifele RCA sunt plafonate până pe 30 iunie, după cum a anunțat Marcel Ciolacu.

”Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem acest risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă şi să dăm o mână de ajutor românilor.”, anunța Marcel Ciolacu, la momentul respectiv, potrivit aceleiași surse.