Ce țară obligă agențiile guvernamentale să utilizeze software open-source?

Ce țară obligă agențiile guvernamentale să utilizeze software open-source?

Elveția a adoptat recent o lege care obligă agențiile guvernamentale să utilizeze software open-source (OSS) și să dezvăluie codul sursă al oricărui software dezvoltat de sau pentru sectorul public.

Această abordare de tip „organizație publică, cod public” face ca operațiunile guvernamentale să fie mai transparente, crescând în același timp securitatea și eficiența. O lege precum cea prin care Elveția obligă agențiile guvernamentale să utilizeze software open-source probabil s-ar lovi de eșec în SUA, dar devine din ce în ce mai comună în Europa.

Conform noii legi elvețiene „Legea federală privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG), agențiile guvernamentale trebuie să utilizeze software open-source în tot sectorul public.

Elveția obligă agențiile guvernamentale să utilizeze software open-source, iar mișcarea nu este una nouă

Aceasta nu este o mișcare complet nouă pentru Elveția. În 2011, Curtea Supremă Federală a Elveției a publicat aplicația sa judiciară, Open Justitia, folosind o licență OSS. Aceasta a fost nepopulară în rândul companiei de software juridic Weblaw, urmând peste un deceniu de lupte politice și juridice. Noua lege îi permite Elveției să își publice software-ul sub licențe OSS. Însă aceasta impune ca codul sursă să fie publicat în acest mod „cu excepția cazului în care drepturile terților sau motivele de securitate ar exclude sau restricționa acest lucru”.

Pe lângă mandatul pentru codul OSS, EMBAG le cere agențiilor guvernamentale elvețiene și să facă publice datele guvernamentale care nu sunt personale și care nu sunt sensibile din punct de vedere al securității. Numit Open Government Data, acest aspect al noii legi contribuie la o abordare duală „open by default” care ar trebui să permită reutilizarea mai ușoară a software-ului și a datelor, făcând în același timp guvernarea mai transparentă.

Ce regulamente există în UE?

Alte națiuni din Europa au făcut mișcări similare. Versiunea franceză a FBI-ului din SUA, cunoscută sub numele de National Gendarmerie, folosește Linux pe majoritatea PC-urilor. Schleswig-Holstein, unul dintre cele 16 state ale Germaniei, a migrat recent 30.000 de computere de la produsele Microsoft la Linux și LibreOffice.

Uniunea Europeană a lucrat de asemenea ani de zile pentru a ajuta OSS să devină mai sigur prin proiectul de Auditare a Software-ului Liber și Open Source (FOSSA). În același timp, ar putea exista motive de îngrijorare cu privire la viitorul OSS în Europa: există preocupări că Comisia Europeană ar putea reduce finanțarea pentru o sursă esențială de finanțare a proiectelor OSS, scrie Tom’s Hardware.

Elveția obligă agențiile guvernamentale să utilizeze software open-source. Cum stă situația în SUA?

În SUA, însă, există mult mai puțin sprijin pentru OSS. Guvernul SUA oferă un anumit sprijin pentru open-source, dar este mult mai limitat. De exemplu, Federal Source Code Policy le cere agențiilor guvernamentale să publice cel puțin 20% din noul lor cod dezvoltat personalizat drept OSS. De asemenea, General Services Administration (GSA) le cere organizațiilor sale să țină cont și să publice orice cod open-source pe care îl au.

Diferența critică este că în SUA nu există legi care să impună utilizarea software-ului open-source, așa cum sunt în Elveția. Dacă noua deschidere a Elveției funcționează, ar putea fi un model pentru schimbări viitoare în restul Europei și în Statele Unite.

Articolul Ce țară obligă agențiile guvernamentale să utilizeze software open-source? apare prima dată în Go4IT.

Please follow and like us:
Pin Share