Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate. Unde să te duci, de fapt, cu ele

Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate. Unde să te duci, de fapt, cu ele

Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate. Unde să te duci, de fapt, cu ele. S-a dat o lege în această privință pe care toată lumea trebuie neapărat să o știe pentru a nu avea probleme și pentru a nu polua natura.

Ce este bine să faci cu pastilele care nu mai sunt în termen de valabilitate. Locul unde se duc, în realitate, acestea

Ce este bine să faci cu pastilele care nu mai sunt în termen de valabilitate. Locul unde se duc, în realitate, acestea. În primul rând, românii trebuie să știe că medicamentele nu se aruncă niciodată la coșul de gunoi.

În al doilea rând, aceste tratamente care nu mai sunt folosite nu se aruncă în vasul de toaletă sau în chiuvetă pentru că în felul acesta se poluează apele și implicit, natura. Până acum medicamentele expirate se duceau la farmacii sau la drogherii.

Mai exact, de la data de 1 ianuarie 2023 există deja o legislație în acest sens. Politicienii au transmis că pastilele expirate se vor colecta de acum în spitale, doar că unele unități medicale încă nu acceptă aceste deșeuri.

„Medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”, se arată în legea 269/2023, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, scrie lege5.ro

Ce trebuie să facă spitalele care preiau medicamentele expirate

Spitalele românești care preiau medicamentele expirate de la cetățeni trebuie să îndeplinească câteva condiții. Acestea sunt stabilite în mod concret prin Instrucțiunea 6.226/2024 a Ministerului Sănătății. Unitățile medicale trebuie să aibă un spațiu special amenajat în acest scop.

Acest loc trebuie să fie neapărat amplasat astfel încât să aibă suficiente recipiente de colectare, ușor accesibile oamenilor care doresc să predea pastilele pe care nu le mai folosesc sau care nu mai sunt valabile.

În aceeași notă, legislația arată că în localitățile mici, în care nu există spitale, vor fi amplasate containere pentru colectarea medicamentelor expirate. Acestea vor fi puse pe lângă dispensarele din comune și sate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *