Ce trebuie să știe românii care stau la curte. Amenzi usturătoare pentru cei care fac această greșeală

Ce trebuie să știe românii care stau la curte. Amenzi usturătoare pentru cei care fac această greșeală

Este bine cunoscut faptul că românii care stau la curte au de respectat anumite reguli. Încălcarea lor poate atrage amenzi usturătoare, iar în cazuri mai rele se poate ajunge chiar și la închisoare.

Ce trebuie să știe românii care stau la curte

Atât românii care stau la curte, cât și românii care stau la bloc, sunt nevoiți să se conformeze în fața anumitor reguli. La bloc există o Asociație de Proprietari, în timp ce la curte se aplică alte prevederi.

În unele cazuri, lucruri care pot părea banale la prima vedere, sunt chiar ilegale. Un exemplu îl reprezintă chiar celebrele camere de supraveghere. Mulți le au la curte, sau în grădină, astfel încât să se simtă în siguranță.

E mai bine să avem casa monitorizată video, astfel ca în cazul unei situații urgente să existe probe. Puțini știu, dar adevărul este că există o reglementare în acest sens. Astfel, conform regulamentului european, e permis să montezi camere de supraveghere, dar cu o singură condiție.

Mai exact, ele nu trebuie să filmeze în curtea vecinilor. Iar legea spune clar că respectivele camere nu trebuie să filmeze nici temporar și nici parțial spațiul altor persoane. Practic, românii care stau la curte și vor să își monteze camere de supraveghere trebuie să aleagă cu grijă unghiul de filmare.

Amenzi usturătoare pentru această greșeală

Cu alte cuvinte, îți poți supraveghea curtea, dar nimic altceva. De asemenea, filmările pot fi folosite doar în scop personal. În caz contrar, cei care nu respectă legea, se pot alege cu amenzi usturătoare. Asta în cazul în care sunt depuse și plângeri din partea vecinilor.

Codul Penal are la rândul său o serie de prevederi clare în acest sens. Iar regulile nu se aplică doar când vorbim de românii care stau la curte, ci și la modul general, când vine vorba de viața privată a altor persoane.

„ (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (…)

(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în Codul Penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *