Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația magazinului, chiar dacă dispozitivele de colectare sunt defecte

Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația magazinului, chiar dacă dispozitivele de colectare sunt defecte

Românii care returnează ambalaje SGR trebuie să știe că magazinele au o obligație care trebuie respectată atunci când dispozitivele de colectare sunt defecte. Ambalajele pot fi refuzate în anumite cazuri, însă nu în astfel de situații.

Informații utile pentru românii care returnează ambalaje SGR. Care sunt obligațiile magazinelor

Mai exact, dacă aparatele de colectare nu funcționează, comercianții înscriși în sistem trebuie să preia manual ambalajele aduse de oameni. Precizările au fost făcute chiar de reprezentanții Guvernului, după ce mulți români s-au plâns că au întâmpinat dificultăți în momentul în care au vrut să returneze ambalajele SGR.

Potrivit HG 1.074/2021, magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României”.

Chiar dacă în hotărârea de Guvern nu se specifică, în mod exact, ce se întâmplă în cazul în care aparatul de colectare este defect, se precizează faptul că magazinele sunt obligate de lege să primească ambalajele. Prin urmare, în astfel de situații, ele pot fi acceptate și preluate manual de comercianți.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a discutat despre aceste probleme întâmpinate de consumatori în momentul când vor să returneze ambalaje SGR. Oficialul a ținut să clarifice, încă din luna martie, care este obligația magazinelor.

„Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern. În care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje”, a adăugat ministrul Mediului, la momentul respectiv, conform Agerpres.

Unde trebuie să fie amplasate punctele de colectare

Legea prevede ca punctele de colectare să fie amplasate fie în interiorul magazinelor, fie în apropiere de societățile comerciale. Însă, nu pot fi la o distanță mai mare de 150 de metri în mediul urban, respectiv mai mare de 500 de metri în mediul rural.

Amintim că românii primesc înapoi cei 50 de bani dacă returnează ambalaje SGR, adică acele produse pe care există marca sistemului. Celelalte PET-uri nu pot fi returnare în dispozitivele de colectare.

În luna noiembrie 2023, în România a fost implementat SGR (Sistemul de Garanție-Returnare). Pentru fiecare produs înscris în sistem, oamenii plătesc o garanție de 50 de bani. Ambalajele pot fi returnate la punctele de colectare SGR pentru a primi înapoi suma respectivă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *