Ce trebuie să ştii despre strănut. Cauze, simptome, tratament

Ce trebuie să ştii despre strănut. Cauze, simptome, tratament

Strănutul este o reacție a organismului pe care cu toții o avem din când în când. Tocmai pentru că un strănut este un lucru atât de firesc, puțini dintre noi știm cum se produce el și de ce. În plus, strănutul poate fi un indicator pentru anumite alergii sau afecțiuni, așadar, este bine de știut care sunt cauzele și simptomele acestora.

Ce este strănutul și de ce strănutăm

Strănutul este modalitatea corpului nostru de a elimina substanțele iritante din nas sau gât. Este o expulzare puternică, involuntară a aerului. Deși acest simptom poate fi destul de sâcâitor câteodată, de obicei nu este rezultatul vreunei probleme grave de sănătate.

Strănutul se întâmplă adesea brusc și fără avertisment. Denumirea medicală pentru strănut este sternutarea.

Care sunt cauzele strănutului

Unul dintre rolurile nasului este să curețe aerul pe care îl respirăm. În cele mai multe cazuri, nasul ”captează” în mucus bacterii și praf. Stomacul digeră apoi mucusul, neutralizând orice invadatori potențial dăunători.

Uneori, totuși, murdăria și diverse particule pot intra în nas și pot irita membranele mucoase sensibile din interiorul nasului și gâtului. Când aceste membrane devin iritate, te provoacă să strănuți.

Strănutul poate fi declanșat de o varietate de lucruri, inclusiv:

alergeni
viruși, cum ar fi cei ce produc răceala sau gripa
iritanți
inhalarea corticosteroizilor printr-un spray nazal
praful, poluarea aerului, aerul uscat,
alimentele picante,
emoțiile puternice,
anumite medicamente
droguri

Așadar, strănutul este un reflex de protecție care s-a dezvoltat ca răspuns la iritația mucoasei nasului. Acest lucru permite ca diferite particule să fie expulzate cu forță din nas, protejând astfel nasul, căile respiratorii și corpul de daune ulterioare. În mod realist, vă ajută să vă protejați de alergeni, viruși, iritanți și alți „invadatori” care au acces inițial în organism prin intermediul nasului.

Cum se produce strănutul

Există două faze pentru reflexul strănutului – prima este faza senzorială sau nazală urmată de faza respiratorie.

O particulă este detectată în mucoasa nasului. Acest declanșator face ca mucoasa nasului să elibereze substanțe chimice care asigură activarea în aval a nervului trigemen. Nervul trigemen activează apoi o zonă a trunchiului cerebral numită medula oblongata.

Medula oblongata activează o cale parasimpatică și o cale motorie prin conexiunile sale din trunchiul cerebral. Activarea parasimpatică duce la lăcrimarea ochiului și creșterea secrețiilor nazale care sunt asociate cu strănutul.

Calea motorie activează mușchii gâtului și mușchii respiratori. Diafragma se contractă și inițiază o respirație profundă. Coardele vocale (glota) se închid și are loc o contracție a mușchilor respiratori în piept. Acest lucru creează presiune în plămâni. Apoi, glota se deschide și eliberează un flux de aer cu viteză mare în gât și, ulterior, în nas și gură. Acest lucru produce fluxul de aer prin nas și/sau gură pe care îl cunoaștem în mod obișnuit sub denumirea de strănut. Mucusul și particulele sunt preluate și expulzate cu fluxul de aer de mare viteză.

De ce închidem ochii când strănutăm

Închiderea ochilor face parte din actul reflex al strănutului și se întâmplă involuntar. Nu a fost identificat un motiv exact pentru care se întâmplă acest lucru. S-a emis ipoteza că evolutiv, închiderea ochilor în timpul strănutului s-a dezvoltat pentru a vă proteja ochii de particulele aerosolizate care sunt expulzate din nas și gură, pentru a evita expunerea repetată la stimulul responsabil pentru strănut.

Dacă ai vrea, ai putea încerca să strănuți cu ochii deschiși, dar probabil că ar trebui să-i ții mecanic deschiși. Deși este mai puțin obișnuit și dificil să strănuți cu ochii deschiși, nu este considerat dăunător.

De ce strănută unii oameni când se uită la soare

Acest lucru este cunoscut sub numele de reflexul luminii fotice sau sindromul de izbucnire helio-oftalmică convingătoare autosomal-dominantă. Este o trăsătură genetică care îi determină pe oameni să strănute ca răspuns la luminile strălucitoare (cum ar fi soarele). Poate fi transmisă genetic. Când se întâmplă acest lucru, dacă un părinte are această trăsătură, există o șansă de 50% ca și copilul lui să o aibă. Se estimează că peste 35% din populație strănută când se uită la soare.

Ce se întâmplă dacă te abții să strănuți

Strănutul este o reacție de apărare a organismului și, prin urmare, nu este indicat să ne abținem în mod frecvent. Riscurile sunt reduse dacă ne abținem rar din a strănuta, însă pot deveni semnificative dacă facem din asta un obicei.

Creșterea presiunii cauzate de abținerea de la un strănut poate duce la ruperea unui vas de sânge superficial în ochi sau nas. Un vas de sânge superficial rupt la nivelul ochiului poate provoca înroșirea ochilor.

Strănutul ajută la eliminarea prafului, germenilor, mucegaiului și a altor alergeni și iritanți din căile nazale. Trompa lui Eustachiu conectează partea din spate a nasului cu urechea medie. Este posibil ca un strănut cu căi respiratorii închise să împingă acești iritanti înapoi la urechea medie, unde provoacă o infecție.

În cazuri extreme, abținerea de la a strănuta poate duce chiar la anevrism cerebral sau la ruperea timpanului.

Cum să tratezi strănutul ca simptom al răcelii și gripei

Dacă strănutul este un simptom al răcelii comune sau al gripei, tratamentul ar trebui să se concentreze pe ameliorarea simptomelor. În plus față de strănut, este posibil să aveți un nas înfundat, dureri în gât și febră. Puteți trata simptomele cauzate de răceală comună prin următoarele metode:

Odihnă din plin. Somnul oferă corpului tău timpul de care are nevoie pentru a se vindeca. Cercetările arată că organismul produce noi celule ale sistemului imunitar atunci când dormim. Proteinele produse de sistemul imunitar, cunoscute sub numele de citokine, pot ajuta să luptați împotriva inflamației membranelor mucoase.

Mâncați alimente care vă susțin sistemul imunitar. Alimentele cu vitamina C pot ajuta la susținerea sistemului imunitar. Exemple de alimente care conțin vitamina C includ fructe precum portocalele, lămâile, căpșunile, ardeii roșii, mango, broccoli și alte fructe și legume.

Vezi lista cu fructe și legume bogate în vitamina c.

Întotdeauna când apar simptome îngrijorătoare, consultați medicul de familie sau un medic specialist.

Multe produse care se eliberează fără prescripție medicală pentru răceală și gripă ameliorează simptomele multiple. Identificați ce simptome aveți, în afară de strănut, dacă există, pentru a vă asigura că alegeți un produs care se potrivește cel mai bine situației dvs..Puteți cere sfatul unui farmacist.

Ce să faci ca să ameliorezi strănutul

Strănutul este cauzat de iritanții din nas si sinusuri. Când simți că ești pe cale să strănuți, încearcă să-ți sufli nasul. Este posibil să reușești să elimini iritantul și să dezactivezi pe moment reflexul strănutului.
Apucă-ți nările – Aceasta este o altă metodă pentru a încerca să înăbuși strănutul chiar înainte să se întâmple. Când simțiți că urmează să strănuți, încercă să îți lipești nările, așa cum ai putea face dacă ceva mirosea urât. Acest lucru nu este recomandat să îl faci frecvent, ci doar când chiar nu ți-ai dori să strănuți, din anumite motive întemeiate. De asemenea, puteți încerca să vă ciupiți nasul aproape în partea superioară, chiar sub interiorul sprâncenelor.

Ce să faci când strănutul este cauzat de alergeni

Dacă strănutul este cauzat de alergii, puteți face următoarele:

Dacă alergenul este polen, evitați zonele cu concentrație mare de polen, utilizați filtre de aer pentru a reduce polenul din aerul din interior și schimbați frecvent aceste filtre.
Dacă alergenul este părul animalelor de companie, aspirați frecvent casa pentru a evita acumularea de blană pe cât posibil.
Dacă alergenul este reprezentat de acarienii de praf, spălați-vă în mod regulat cearșafurile și prosoapele în apă fierbinte pentru a scăpa de aceste organisme.
În cazuri extreme, poate fi necesar să verificați casa de spori de mucegai, care ar putea cauza strănutul. Dacă mucegaiul vă infestează casa, poate fi necesar să vă luați măsuri imediat sau chiar să vă mutați.

Descoperă ce sunt alergiile de toamnă.

Cum să-i protejezi pe ceilalți când strănuți

Spălați-vă mâinile după ce ați tușit, strănutat sau suflat nasul.
Stați acasă când sunteți bolnav și țineți și copiii acasă.
Nu intrați în contact cu alte persoane – evitați să vă îmbrățișați, sărutați sau strângeți mâna.
Înainte de a tuși sau a strănuta, asigurați-vă că sunteți la o distanță sigură de oameni.
Tușiți și strănutați într-un șervețel și apoi aruncați-l, sau tusiți și strănutați în partea de sus a mânecii, în îndoitura interioară a cotului,în timp ce vă acoperiți complet gura și nasul.
Dezinfectați suprafețele și obiectele atinse frecvent, inclusiv jucării și clanțe.

Surse – health.co, healthline.com, houstonent.com,vicks.com.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *