Cel mai nou ajutor financiar de la stat, până la 240 de euro pentru fermieri. Cum se calculează subvențiile, cine primește mai mult

RMAG news

Statul român oferă un nou ajutor financiar sub formă de subvenții fermierilor care cresc bovine, cu scopul de a sprijini dezvoltarea agriculturii și de a îmbunătăți bunăstarea animalelor.

Aceste subvenții pot ajunge până la 240 de euro pe cap de animal, în funcție de îndeplinirea anumitor condiții. Detaliile complete despre toate subvențiile sunt disponibile în Planul Național Strategic 2023-2027.

Subvențiile pentru creșterea bovinelor

Ministerul Agriculturii oferă fermierilor care cresc bivolițe subvenții de până la 1.330 de lei (aproximativ 268 de euro) pe cap de animal. Pentru a evita mulsul traumatic și pentru bunăstarea ugerului, ministerul acordă 70,24 euro/UVM (unitate vită mare), la care se adaugă 38,46 de euro pentru sănătatea ongloanelor și 22,13 euro/UVM pentru îmbunătățirea condițiilor din staul.

Astfel, fermierii pot primi între 130 și 240 de euro pe cap de animal, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții menite să îmbunătățească bunăstarea animalului. Pentru a intra în posesia subvenției complete de 1.330 de lei, proprietarii de ferme trebuie să crească spațiul disponibil alocat fiecărui animal cu cel puțin 15%.

De asemenea, pentru asigurarea condițiilor de confort în zona de odihnă a animalelor, Ministerul Agriculturii alocă 18,22 euro, iar pentru asigurarea furajelor care pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, statul mai alocă 55,53 de euro.

Condiții de eligibilitate pentru subvenții

Pentru a se încadra în plata pentru subvenții, fermierii care cresc vaci de carne sau bivolițe trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Deținerea bovinelor în exploatație: Bovinele de carne și/sau bubaline trebuie să fie în exploatație cu cod ANSVSA sau în exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar, înscrise în BND.
Înregistrarea în registrul unic de identificare (RUI): Fermierii trebuie să fie înregistrați în RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Situația financiară: Fermierii nu trebuie să se afle în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Numărul de animale: În ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, fermierii trebuie să dețină cel puțin 50% din numărul de bovine și/sau bubaline.

Documente necesare pentru subvenții

Pentru a beneficia de subvențiile noi pentru vacile de carne și bivolițe, fermierii trebuie să depună la centrele APIA o serie de acte, inclusiv:

Copia B.I./C.I. a beneficiarului și certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului.
Împuternicire și o copie a B.I./C.I. al reprezentantului legal.
Coordonatele bancare/trezorerie.
Documentul emis de utilizatorii Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), care să confirme efectivul de bovine de carne/bubaline din exploatație.
Adeverința eliberată de agenția/asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, confirmând efectivul de bovine de carne/bubaline înscrise în registrul genealogic al rasei.

Termene de plată

Documentele depuse de beneficiar trebuie să fie datate și însușite prin semnătură, cu mențiunea „conform cu originalul”. Termenele limite pentru depunerea cererilor și plata subvențiilor sunt stricte:

Pentru subvenția excepțională: Cererile se vor depune în termen de cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a OUG.
Termenul de plată pentru ajutorul de stat: Este stabilit pentru 30 iunie 2024, cu posibilitatea de plăți excepționale până la 31 decembrie 2023.

Concluzii

Noua schemă de subvenții oferită de statul român pentru creșterea bovinelor este menită să sprijine fermierii în asigurarea unor condiții optime pentru animale și în îmbunătățirea productivității agricole. Cu subvenții de până la 240 de euro pe cap de animal și un proces clar de eligibilitate, această inițiativă reprezintă un pas important pentru dezvoltarea agriculturii românești. Fermierii sunt încurajați să se informeze și să aplice pentru aceste subvenții pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *