Cel puțin 35 de morți în urma unui atac aerian israelian la Rafah, după ce Hamas a lansat rachete la Tel Aviv

Cel puțin 35 de morți în urma unui atac aerian israelian la Rafah, după ce Hamas a lansat rachete la Tel Aviv

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise după ce un atac aerian israelian în orașul Rafah, din sudul Gazei, a lovit corturile în care se aflau persoane strămutate, au declarat medicii palestinieni, la câteva ore după ce Hamas a lansat un baraj de rachete la Tel Aviv pentru prima dată în câteva luni.

Israel știe că în urma atacului asupra Rafah au suferit și civilii

Imaginile de la locul atacului aerian de duminică în Rafah au arătat distrugeri masive. Armata israeliană a declarat că forțele sale aeriene au lovit un complex Hamas și că lovitura a fost efectuată cu „muniție precisă și pe baza unor informații precise”, potrivit The Guardian.

IDF a declarat că l-a eliminat pe șeful de personal al Hamas pentru Cisiordania și un alt oficial înalt din spatele atacurilor mortale asupra israelienilor, adăugând că „e conștient de rapoartele care indică faptul că, drept urmare a atacului și incendiului care a izbucnit, mai mulți civili din zonă au fost afectați. Incidentul este în curs de revizuire.”

Ministrul Apărării Yoav Gallant a fost duminică la Rafah și a fost informat despre „aprofundarea operațiunilor” de acolo, a spus biroul său.
Un purtător de cuvânt al Societății Semilunii Roșii Palestiniene a declarat că numărul morților ar putea crește pe măsură ce eforturile de căutare și salvare continuă în cartierul Tal al-Sultan din Rafah, la aproximativ 2 km nord-vest de centrul orașului.

Societatea a afirmat că locația a fost desemnată de Israel drept „zonă umanitară” și nu a fost inclusă în zonele în care armata israeliană a ordonat evacuarea la începutul acestei luni.

Crucea Roșie a declarat că spitalul său de campanie din Rafah este copleșit de numărul victimelor și că și alte spitale primesc un număr mare de pacienți.

Un oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris atacul de la Rafah drept un „masacru” și a spus că Statele Unite sunt responsabile pentru ajutorarea Israelului cu arme și bani.

Opt rachete au fost trase asupra Israelului de către Hamas

Atacul a avut loc la câteva ore după ce sirenele raidului aerian au sunat în Tel Aviv și în centrul Israelului pentru prima dată din ianuarie, după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că a fost lansată o salvă de opt rachete din zona Rafah.

Capacitatea grupului de a trage rachete și drone către teritoriul israelian s-a diminuat constant de-a lungul a opt luni de război.
Cele mai multe dintre rachete au fost interceptate, deși au existat rapoarte că două femei au suferit răni ușoare în drum spre un adăpost. Mai multe zboruri de pe aeroportul Ben Gurion au fost întârziate sau anulate.

Într-o declarație pe canalul său Telegram, aripa militară a Hamas a declarat că rachetele au fost lansate ca răspuns la „masacrele sioniste împotriva civililor”.

Ministrul securității naționale de extremă-dreapta, Itamar Ben-Gvir, a răspuns atacului Hamas printr-o postare pe X care spunea: „Rafah! Cu toată forța!”

Benny Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului, a declarat: „Atacul de astăzi din Rafah este dovada că IDF trebuie să acționeze oriunde se află Hamas”.

Nu se știe dacă cele 200 de camioane cu ajutoare vor putea să ajungă la civili

Israelul a continuat cu o ofensivă în partea cea mai sudică a fâșiei, în ciuda ordinului de vineri al instanței superioare a ONU de a opri atacul, despre care organizația a spus că agravează o criză umanitară deja „dezastruoasă” pe teritoriul palestinian.

La aproape nouă luni de la noul conflict, Rafah, la granița cu Egiptul, este singura parte a Fâșiei Gaza care încă se confruntă cu lupte la sol și mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane de teritoriu căutase adăpost acolo înainte de ofensivă.

Israelul a spus în mod repetat că o operațiune la sol la Rafah, unde consideră că conducerea Hamas și patru batalioane de luptători se ascund folosind ostatici israelieni ca scuturi umane, este necesară pentru a obține „victoria totală” asupra grupului.

Aproximativ 1 milion de oameni au fost forțați să fugă de când Israelul a început să se deplaseze în marginile de sud și de est ale orașului la începutul acestei luni.

Livrările de ajutoare atât de necesare s-au oprit, deoarece punctul de trecere a frontierei Rafah și Kerem Shalom din apropiere, o trecere de mărfuri care leagă Gaza de Israel, sunt de fapt blocate de luptele acerbe.

Aproximativ 200 de camioane ar fi trebuit să intre în Gaza prin Kerem Shalom duminică, după ce s-a ajuns la un acord cu Egiptul, deși rămâne neclar dacă agențiile de ajutorare vor putea ajunge acolo.