Cele mai sigure 15 orașe din Europa unde te plimbi fără să îți fie frică pentru viața ta. Aici trebuie să îți faci concediul anul acesta

Cele mai sigure 15 orașe din Europa unde te plimbi fără să îți fie frică pentru viața ta. Aici trebuie să îți faci concediul anul acesta

Când planifici vacanța, siguranța este unul dintre factorii pe care îi vei lua în considerare, alături de cost și disponibilitate. Dacă acorzi prea multă atenție știrilor și rețelelor sociale, ai putea crede că multe orașe europene nu sunt sigure pentru turiști. Totuși, adevărul este că multe orașe europene sunt atât ieftine, cât și sigure, perfecte pentru explorare. Pentru a te ajuta să decizi unde vrei să mergi pentru o vacanță sigură și accesibilă, am alcătuit o listă cu 15 dintre cele mai sigure orașe de pe continent, unde te poți plimba aproape fără nicio teamă.

1. Zagreb, Croația

Zagreb, Croația

Zagreb, capitala Croației, este primul pe lista noastră a celor mai sigure orașe din Europa. Acest oraș istoric este plin de patrimoniu cultural și arhitectură veche care datează din perioada romană. Orașul oferă multe de văzut și de făcut, cu structuri și clădiri austro-ungare din secolele XVIII și XIX. Catedrala din Zagreb este o vizită obligatorie, fiind frumoasă atât la exterior, cât și la interior. În plus, Muzeul Hangover-ului oferă o perspectivă unică asupra relației oamenilor cu băutura și poveștile amuzante legate de aceasta.

În ceea ce privește siguranța, Zagreb are un nivel al criminalității de 14,50 și un indice de siguranță generală de 78,63. Infracțiunile de tip home invasion, cele legate de droguri, violențele și furturile sunt rare în acest oraș. Unul dintre cele mai bune aspecte este lipsa grupurilor de crimă organizată, terorismului și bandelor.

2. Helsinki, Finlanda

Helsinki, Finlanda

Helsinki, capitala Finlandei, este un loc ideal pentru călătoarele solo. Orașul este cunoscut pentru cultura sa unică, arhitectura impresionantă și arta fantastică. Poți petrece timpul plimbându-te prin Helsinki, degustând delicatese interesante în cafenele, restaurante și tarabe, explorând muzee și admirând arhitectura din secolul al XVI-lea.

Piața Centrală, Catedrala Uspenski și Catedrala Helsinki sunt locuri care merită vizitate. În ceea ce privește siguranța, Helsinki are un nivel scăzut al criminalității de aproximativ 20,81 și un scor de 79,19 pe indicele de siguranță. Infracțiunile împotriva proprietății, furturile și violențele sunt foarte rare. De asemenea, Helsinki are unul dintre cele mai bine cotate servicii publice de siguranță din Europa.

3. Frankfurt, Germania

Frankfurt, Germania

Frankfurt este un oraș situat în centrul Germaniei, pe râul Main, și este un important centru financiar. Târgurile internaționale de comerț sunt populare aici și au avut loc în oraș încă din 1240. De asemenea, în Frankfurt se găsesc diverse situri UNESCO în zona Rin-Main.

Cu un loc 13 în Global Safety Index și un scor de 77,7, Frankfurt este unul dintre cele mai sigure orașe mari din Europa.

4. Barcelona, Spania

Barcelona, Spania

Barcelona, una dintre cele mai populare și aglomerate destinații turistice din Spania, este un oraș surprinzător de sigur și frumos. În Global Peace Index, Barcelona a obținut un scor impresionant de 77,8 din 100 pentru siguranța generală, ceea ce o face unică în comparație cu alte orașe mari.

Aici poți admira minunatele creații arhitecturale ale lui Gaudi, explora Cartierul Gotic, Basilica de Santa Maria del Mar și, bineînțeles, Catedrala. De asemenea, nu rata ocazia de a savura tapas și alte delicatese spaniole în restaurantele orașului.

5. Viena, Austria

Viena, Austria

Viena, capitala Austriei, este considerată al patrulea cel mai pașnic oraș din Europa și al cincilea la nivel global, conform Global Peace Index. Cu un nivel al criminalității de aproximativ 30,13 și un scor general de siguranță de 69,87/100, Viena se remarcă prin diversele sale protocoale de securitate. Orașul oferă sisteme de supraveghere moderne, patrule mai frecvente ale poliției și butoane de urgență în stațiile de metrou pentru a alerta autoritățile. Astfel, comportamentele antisociale și infracțiunile violente sunt rare aici. Poți vizita Hofburg, Catedrala Sf. Ștefan, Palatul Schönbrunn și alte repere esențiale ale orașului fără griji.

6. Galway, Irlanda

Galway, Irlanda

Potrivit Global Peace Index, dacă vrei să vizitezi un oraș sigur în Europa, ar trebui să iei în considerare Irlanda și fermecătorul oraș Galway. Irlanda este clasată pe locul trei în lista celor mai pașnice țări, cu un scor impresionant de 1,312/5. În Galway, poți explora coasta de vest a țării și petrece timp în iconică Piață Eyre. Piața din secolul al XVIII-lea este un loc de întâlnire grozav, găzduind diverse puburi tradiționale, galerii de artă, muzică irlandeză și magazine.

7. Oradea, România

Oradea, România

Călătorind pe continent și căutând orașe sigure în Europa de Est, Oradea din România ar trebui să fie în topul listei tale. Este unul dintre cele mai frumoase orașe, cunoscut pentru stilul său arhitectural unic și atmosfera relaxată. Acesta este un oraș excelent dacă cauți o vacanță fără stres, într-un loc frumos, cu multă artă, arhitectură și activități culturale.

8. Zurich, Elveția

Zurich, Elveția

Elveția a fost inclusă printre cele mai sigure țări din lume timp de decenii. Cel mai mare oraș din țară, Zurich, este și cel mai sigur, cu un scor incredibil de mic al criminalității de 16,71%, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru călătorii solo. Zurich este un loc atractiv, având scoruri ridicate în ceea ce privește calitatea vieții. Conform unui raport al Comisiei Europene despre calitatea vieții în diferite orașe europene, Zurich a obținut un scor foarte ridicat. Peste 50% dintre respondenți au afirmat că se simt foarte siguri când se plimbă singuri noaptea.

9. Stockholm, Suedia

Stockholm, Suedia

Clasat pe locul 10 în Global Safety Index pentru 2021, Stockholm este unul dintre cele mai sigure orașe mari din Europa. Cu o populație de 975.551 la 31 decembrie 2020, orașul nu pare deosebit de periculos pentru majoritatea turiștilor. Aceasta se datorează atitudinii proactive a țării față de protejarea cetățenilor și vizitatorilor săi. Puteți explora locații cheie din oraș, cum ar fi cele peste 50 de poduri care leagă diferite părți ale acestui arhipelag situat în Marea Baltică.

10. Reykjavik, Islanda

Reykjavik, Islanda

Deși este cel mai mare oraș din țară și capitala, Reykjavik găzduiește doar 120.000 de persoane, fiind astfel mai mic decât majoritatea celorlalte capitale europene. Cu mai puțini oameni, există și mai puține probleme, făcându-l unul dintre cele mai sigure orașe din Europa pentru turiști. Toți par să se cunoască între ei, ceea ce menține ratele criminalității foarte scăzute. Nu doar în Reykjavik, ci în întreaga țară, rata criminalității este foarte mică. Principalul motiv de îngrijorare pentru rezidenți și turiști este vremea.

11. Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Când cauți ceva puțin aventuros și interesant, cu plăceri nealterate și mistere intrigante, Ljubljana este un oraș verde glorios în Slovenia care atrage vizitatori în căutarea opțiunilor de relaxare, artă și cultură.

Una dintre principalele motive pentru care este unul dintre cele mai sigure orașe din Europa este faptul că autoritățile au decis să facă centrul istoric doar pentru pietoni într-un ritm mult mai rapid decât alte orașe europene. Ca capitală a Sloveniei, este perfect pentru cei care doresc să se bucure de farmecul unui oraș plin de resurse naturale.

12. Madrid, Spania

Madrid, Spania

Capitala Spaniei, Madrid, este unul dintre cele mai sigure orașe din Europa, mai ales în comparație cu alte capitale proeminente precum Paris sau Londra. Indicii de siguranță și criminalitate sunt de 73,54 și 26,46. Infracțiunile minore se întâmplă aici, dar turiștii menționează că se simt foarte siguri, chiar și târziu în noapte.

Orașul este cunoscut pentru bucătăria sa delicioasă, viața de noapte vibrantă, arhitectura impresionantă și patrimoniul bogat. Cele mai populare repere sunt Plaza Mayor, Palatul Regal din Madrid, Stadionul Santiago Bernabeu și Museo Nacional del Prado.

13. Berna, Elveția

Berna, Elveția

Berna, capitala Elveției, este un oraș european sigur și interesant de vizitat. Situat pe frumosul râu Aare în vestul țării, este cunoscut pentru groapa sa de urși, peisajele pitorești și arhitectura medievală din secolul al XII-lea. Parcul Urșilor găzduiește un grup minunat de urși frumoși. Partea veche a orașului, Old Bern, a fost desemnată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1983. În ceea ce privește siguranța orașului, indicele criminalității este de 21,35/100, iar indicele de siguranță este de 78,66/100.

14. San Sebastian, Spania

San Sebastian, Spania

Am acoperit deja Madridul și Barcelona, dar există și alte opțiuni pe continent, iar San Sebastian este unul dintre cele mai sigure orașe din Europa pentru turiștii care doresc să se bucure de o vacanță plăcută la mare, cu plajele sale nisipoase. Infracțiuni precum incidentele violente, invaziile de domiciliu, corupția și furtul sunt rare.

În timp ce ești acolo, poți vizita multe locuri minunate, cum ar fi Playa de Ondarreta sau Playa de la Concha, sau să stai și să privești Golful Biscaya, unde se află orașul.

15. Amsterdam, Olanda

Amsterdam, Olanda

Având în vedere statutul său de capitală a Olandei și atitudinea sa față de consumul recreativ de droguri, districtele de lumini roșii și lucrătorii sexuali, ai putea crede că Amsterdam nu este un loc foarte sigur pentru călătorii. Cu toate acestea, este clasat al patrulea cel mai sigur oraș din lume și unul dintre cele mai sigure orașe mari din Europa. Are un scor de aproximativ 88/100 și depășește alte orașe de pe continent în ceea ce privește infrastructura stabilă, siguranța personală, sănătatea și securitatea digitală.

Unele zone din Amsterdam sunt periculoase, dar asta este valabil pentru toate orașele. Orașul este în general sigur, iar cele mai periculoase sectoare sunt departe de zonele turistice populare. Aceasta înseamnă că poți vizita atracții precum incredibilul Muzeu Van Gogh, Rijksmuseum și Casa Anne Frank fără griji.

Europa are orașe sigure minunate de vizitat

Organizarea unei călătorii în Europa poate fi un proces stresant și intimidant pentru mulți. Asigurarea călătoriei sigure poate face acest lucru și mai dificil. Sperăm că acest ghid te-a ajutat să realizezi că există orașe sigure de vizitat în Europa.

În loc să te limitezi doar la Spania, Italia și Franța, am oferit un ghid care acoperă orașe din vestul, centrul și estul Europei, astfel încât să ai opțiuni sigure de explorat indiferent de destinația ta. Am inclus locuri precum Zagreb, Ljubljana, Viena și chiar zone mai puțin cunoscute precum Oradea.

Indiferent unde alegi să călătorești, sperăm să ai o călătorie sigură și plăcută și să te întorci acasă cu multe amintiri și experiențe minunate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *