China își dorește relații mai bune cu Coreea de Sud, deși „s-au confruntat cu dificultăți și provocări”

China își dorește relații mai bune cu Coreea de Sud, deși „s-au confruntat cu dificultăți și provocări”

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a transmis că pledează pentru relații mai bune cu Coreea de Sud, în cadrul discuțiilor cu omologul său sud-coreean, Cho Tae-yul.

A fost prima vizită a Coreei de Sud în China după șase ani

 

Discuțiile dintre Wang Yi cu omologul său sud-coreean, au avut loc în cadrul primei vizite efectuate luni și marți de Cho Tae-yul în China. Aceasta a fost și prima vizită în China a unui șef al diplomației sud-coreene, de peste șase ani.

 

Potrivit ministrului de Externe al Chinei, relațiile dintre cele două țări „s-au confruntat cu dificultăți și provocări”. Wang Yi a îndemnat ambele părți „să se înțeleagă și să se respecte, să consolideze comunicarea și schimburile comerciale, se elimine neînțelegerile și să consolideze încrederea reciprocă”.

 

Acesta a transmis că își dorește ca sud-coreenii să gestioneze „corect și prudent” problemele legate de Taiwan și că vor să respecte politica „o singură Chină”. respecta politica o singură China.

 

China și a intensificat presiunea militară și politică în Taiwan

 

În ultimii ani, statul chinez și-a intensificat presiunea militară și politică asupra Taiwanului, insulă pe care o revendică dreptul teritoriu, potrivit Adevărul.ro.

 

În aprilie, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat că tensiunile legate de Taiwan sunt cauzate de „încercările de a schimba statu-quoul prin forţă”. Beijingul a reacționat oficial, ceea ce Seul a considerat a fi o „lipsă gravă de curtoazie diplomatică”.

 

Cho Tae-yul a afirmat în cadrul unei declarații la Beijing că îmbunătățirea relațiilor este în „interesul comun” al ambelor țări și că Seulul dorește să consolideze încrederea reciprocă, conform agenției oficiale de presă Xinhua.

 

Vizita sa precede un summit tripartit cu Japonia, programat pentru sfârșitul lunii mai, cu scopul de a calma preocupările Beijingului cu privire la aprofundarea legăturilor de securitate între Washington, Tokyo și Seul.

 

Având în vedere creșterea amenințărilor nucleare din partea Coreei de Nord, Coreea de Sud s-a apropiat și mai mult de aliatul său american, încercând în același timp să soluționeze problemele istorice privind războiul cu Japonia. În timp ce China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, este și principalul aliat și susținător economic al Phenianului.

 

Conform AGERPRES, ultimul summit de acest fel a avut loc în 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *