China își etalează roboții câini dotați cu mitraliere pe spate și abilități impresionante

RMAG news

China a prezentat recent în Cambodgia o inovație impresionantă: roboții câini echipați cu mitraliere pe spate. Acești drone cu patru picioare, controlate de la distanță, au fost vedetele exercițiilor militare de 15 zile denumite „Dragonul de Aur”. Exercițiile, care reprezintă cea mai mare colaborare militară dintre cele două națiuni, au inclus diverse vehicule fără pilot, alături de trupele cambodgiene.

Deși acești câini roboți nu au fost testați cu foc real, mobilitatea și capabilitățile lor au fost demonstrate în fața oficialilor militari cambodgieni și a jurnaliștilor. Comandantul-șef al forțelor armate cambodgiene, Vong Pisen, a declarat că acești roboți vor „spori capacitățile” celor două armate în lupta împotriva terorismului.

Detalii ale exercițiilor militare

Exercițiile „Dragonul de Aur” au implicat aproximativ 2.000 de soldați, dintre care 760 au fost chinezi. Antrenamentele s-au desfășurat într-o bază de pregătire din provincia centrală Kampong Chhnang și pe mare, în largul provinciei Preah Sihanouk. Evenimentul a inclus 14 nave de război, elicoptere și aproape șaptezeci de vehicule blindate și tancuri. Pe lângă exercițiile cu foc real, antrenamentele au cuprins pregătiri anti-terorism și exerciții de salvare și ajutor umanitar, relatează Associated Press.

Roboții câini chinezi au fost prezentați ca o demonstrație a avansului tehnologic și a potențialului lor militar. Aceștia au fost dezvoltați pentru a oferi sprijin tactic pe câmpul de luptă, fiind capabili să navigheze autonom în diverse medii și să opereze eficient în condiții dificile.

Implicații strategice și reacții internaționale

În ciuda declarațiilor oficialilor cambodgieni că nu vor permite o bază militară străină pe teritoriul lor, prezența recentă a navelor de război chineze la baza navală Ream a ridicat îngrijorări. Această bază, situată lângă orașul-port Sihanoukville, a fost parțial construită cu finanțare americană și a găzduit anterior exerciții militare americane. Recent, două nave de război chineze au ajuns la Ream, marcând prima vizită de acest fel de la începutul lucrărilor de extindere a bazei. Un purtător de cuvânt al armatei cambodgiene a confirmat că navele chinezești sunt acolo pentru a pregăti personalul naval cambodgian și pentru exercițiile „Dragonul de Aur”.

Aceste dezvoltări au stârnit îngrijorare în Washington, care consideră că baza Ream ar putea oferi Beijingului o poziție strategică crucială în apropierea Mării Chinei de Sud, o zonă disputată. În ciuda negărilor oficiale, prezența chineză în Cambodgia și investițiile masive ale Beijingului în această țară sugerează o influență în creștere a Chinei în regiune.

Prezentarea roboților câini echipați cu mitraliere în Cambodgia subliniază progresul tehnologic rapid al Chinei și ambițiile sale de a-și extinde influența militară. Aceste exerciții militare nu doar că demonstrează capacitatea de inovație a Chinei, dar și capacitatea sa de a construi alianțe strategice importante. În timp ce Washingtonul urmărește cu atenție aceste evoluții, rămâne de văzut cum va influența această nouă tehnologie dinamica geopolitică a regiunii.