China își va relaxa legislația privind migrația internă pentru a stimula economia

China își va relaxa legislația privind migrația internă pentru a stimula economia

China își va relaxa regulile privind migrația internă, facilitând așezarea oamenilor în orașele mici, în încercarea de a stimula economia în criză și de a stimula creșterea economică, a anunțat guvernul, potrivit The Guardian.

Ministerul Securității Publice (MPS) a anunțat că intenționează să reducă baremul pentru obținerea unui hukou urban sau înregistrarea gospodăriei în evidențele autorităților.

Beijingul dorește ca guvernele locale să anuleze restricțiile hukou în orașele cu mai puțin de 3 milioane de locuitori și să relaxeze restricțiile pentru orașele cu 3-5 milioane de locuitori, a declarat MPS.

Orașele mai mari, cu o populație mai mare de 5 milioane de locuitori, vor fi, de asemenea, încurajate să relaxeze cotele de hukou, permițând unui număr mai mare de persoane să obțină documentele de înregistrare urbană.

Planurile au fost anunțate pentru prima dată în 2019 de către Comisia națională de dezvoltare și reformă a Chinei, care supraveghează politica economică și socială. Dar nu este clar câte orașe au respectat regulile până în prezent.

Măsurile sunt o încercare de a încuraja migranții din mediul rural să se stabilească permanent în orașe și să contribuie mai mult la economia urbană. Aproximativ 292 de milioane de persoane – o treime din totalul populației active – sunt migranți rurali care lucrează în orașele în expansiune ale Chinei.

Însă, fără acces la educație publică, asistență medicală sau alte beneficii sociale, mulți dintre ei își lasă familiile în urmă și sfârșesc prin a se întoarce ei înșiși la sate. Fără hukou urban, migranții din mediul rural trebuie să plătească mai mult pentru serviciile sociale și, adesea, nu au voie să cumpere proprietăți în oraș.

Pe lângă faptul că creează un sistem de cetățenie pe două niveluri, sistemul hukou îi descurajează pe migranți să cheltuiască și să se stabilească în orașe, ceea ce, potrivit economiștilor, a împiedicat creșterea economică a Chinei.

He Wenlin, director adjunct la MPS, a declarat că guvernul intenționează să pună în aplicare noile măsuri până la sfârșitul lunii. Însă, începând cu anii 1990, politicile hukou au fost descentralizate, guvernelor locale fiindu-le permis să își stabilească propriile reguli privind înregistrarea noilor cetățeni.

Chengdu, de exemplu, permite absolvenților să solicite un hukou în timp ce își caută un loc de muncă, ca mijloc de atragere a tinerelor talente.

Anul trecut, Shanghai și-a relaxat regulile astfel încât toți absolvenții celor mai bune 50 de universități din lume să poată solicita un hukou din Shanghai, fără a fi nevoiți să plătească în prealabil contribuții sociale.

Anunțul de joi subliniază preocuparea Beijingului cu privire la necesitatea de a impulsiona economia în declin a Chinei. Academicienii și factorii de decizie chinezi au vorbit de mult timp despre necesitatea de a revizui sistemul pentru a contribui la soluționarea inegalităților și a deficitului de forță de muncă.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *