Cine este principalul vinovat în cazul banchetului în urma căruia două fete au leșinat din cauza alcoolului

Cine este principalul vinovat în cazul banchetului în urma căruia două fete au leșinat din cauza alcoolului

Un banchet de absolvire de clasa a VIII-a de la Liceul Teoretic Ioan Petruș din Otopeni s-a încheiat cu transportarea a două eleve la spital, după ce au băut alcool până au leșinat. Cazul pare că nu s-a încheiat, iar în timp ce conducerea instituției de învățământ a deschis o anchetă internă, vina este aruncată atât către părinți, cât și către profesorii care au permis elevilor să consume alcool la petrecere.

În acest sens, psihologul Mihai Copăceanu a explicat cine ar trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat în urma petrecerii și ce trebuie să se facă în continuare pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete.

Psihologul Mihai Copăceanu, despre cine este vinovatul în cazul banchetului în urma căruia două eleve au leșinat din cauza alcoolului

Din punctul său de vedere, finalul de an școlar și finalul de clasa a VIII-a, respectiv al liceului, este un eveniment plin de emoție, cultural și social. În astfel de momente, tinerii nu tind doar să guste alcool, ci își propun să se distreze la maxim până la beție, mergând pe principiul „dacă nu acum, atunci când?”.

Fiind o petrecere organizată cu scopul finalizării unui capitol important din viața adolescentină, părinții au încredere în profesorii care vor fi prezenți la banchet, însă nici cadrele didactice nu pot să fie atenți la toți elevii.

„Nu pot face pe paznicii sau pe polițiștii și nu pot să devină detectivi și să urmărescă întreaga seara zeci de copii în interiorul restaurantului și mai ales împrejurul restaurantului să vadă cu cine se întâlnesc, cu cine fac poze și ce consumă”, a explicat Mihai Copăceanu, potrivit Adevărul.

Cu toate acestea, specialistul susține că profesorii ar trebui să fie un exemplu pentru elevi indiferent dacă se află la catedră sau nu.

„Din punctul meu de vedere, mi s-ar părea un exemplu de bune practici ca nici profesorii școlii la banchetul de clasa a VIII-a să nu consume alcool în fața elevilor. Aud în fiecare an povești cu unii profesori care au băut peste limite la banchetul elevilor și s-au transformat în ceea ce părea imoral. Unii chiar au trecut la afirmații, gesturi și conduite profund nepermise! Moralitatea și integritatea profesorului se dovedește și în timpul liber, și după ore. Profesorii sunt modele și după absolvire și, repet, nu este permis consumul de alcool al profesorilor de față cu copiii-absolvenți și nici chiar de tutun. ”Acum ai absolvit, poți să-ți aprinzi o țigară, ia de la mine”. E o falsă impresie că ne apropiem mai mult de tineri prin această conduită ”prietenească”. Dimpotrivă, vă îndepărtați”, a mai transmis psihologul Mihai Copăceanu, potrivit sursei menționate anterior.

Cum putem să prevenim astfel de situații

Nicio persoană nu își dorește să ia parte la astfel de evenimente tragice și cu atât mai puțin la un astfel de petrecere de final de clasa a VIII-a, respectiv liceu. Pentru ca situația să fie sub control, trebuie să există o comunicare adevărată între părinți, profesori și copii.

„În primul rând, să stabilim clar cine este responsabil de supravegherea copiilor la banchet și după banchet. Că se întâmplă să fim cuminți pana la 9 seara, iar pe urmă ”la continuare” să se întâmple dezastre, într-un club, la cineva acasă sau chiar pe strada/în parc”.

„Avem nevoie de mai multă educație a responsabilității colegilor. Niciun elev nu-și va achiziționa singur alcool și nu va consuma în izolare alcool.Întotdeauna sunt martori. Iar martorii tac, devin complici și nu spun nimic, din păcate nici atunci când situația devine gravă și iată este necesară intervenția medicilor”, a adăugat specialistul.