Ciolacu, despre situația din muzee: „Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa”. Promisiuni de creștere a salariilor

Ciolacu, despre situația din muzee: „Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa”. Promisiuni de creștere a salariilor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de guvern de joi, 16 mai, că săptămâna viitoare ar urma să fie aprobat un act normativ „privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării”. Mai multe muzee din București și din țară au anunțat că vor rămâne închise pe 18 mai, de Noaptea Muzeelor, în semn de protest față de nivelul de salarizare.

Ciolacu a declarat, în acest context că „dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa, dar eu sunt ferm convins că vor avea maturitate și vor aștepta până săptămâna viitoare”, notează Hotnews.ro.

La începutul ședinței de guvern, premierul a spus că se așteaptă ca Noaptea Muzeelor să se desfășoare normal.

„Discutăm azi și propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale. Ministrul finanțelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluții și actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare. Sunt convins că, în aceste condiții, Noaptea Muzeelor se va desfășura normal, cu întreaga listă a muzeelor deschisă publicului”, a declarat prim-ministrul.

Afirmațiile lui Ciolacu vin după ce acesta a spus miercuri că protestele muzeografilor care cer mai mulți bani sunt un „șantaj”.

„Din punctul meu de vedere, o să fac un apel la dânșii să își facă serviciul pentru care sunt angajați… Și, prin dialog, deja am început discuțiile cu doamna ministru (al culturii), cu domnul ministru al finanțelor. Dar la un asemenea șantaj eu nu voi răspunde”, a spus Ciolacu.

Tot miercuri, ministrul culturii, Raluca Turcan, a declarat pentru News.ro că a pregătit mai multe amendamente la acte normative care prevedeau majorări salariale, inclusiv pentru angajații din muzee.

Patru muzee din București și mai multe muzee din țară au anunțat că vor fi închise pe 18 mai, alăturându-se astfel protestului inițiat de sindicatul „CulturMedia”. Angajații muzeelor cer salarii mai mari cu 20%.

Cele patru muzee din Capitală sunt Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București și Muzeul Antipa.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *