Cizmele și bocancii armatei ruse, făcuți cu matrițe și materiale cumpărate din Europa, arată o investigație Novaia Gazeta Europa

RMAG news

Tările occidentale nu exercită presiune asupra producătorilor de încălțăminte militară, Svetlana și Oleg Andrianov, „cuplul de forță al industriei manufacturiere ruse”, proprietarii Faraday, nu sunt incluși în listele de sancțiuni, primesc materiale din Italia, Cehia sau Spania, ei înșiși se deplasează liber în UE și au proprietăți și rude în Slovacia, arată o investigație a publicației ruse în exil Novaia Gazeta Europa.

Timp de 30 de ani, soții Andrianov au construit o afacere de familie în Rusia. Au creat de la zero producția proprie de încălțăminte pentru activități în aer liber și încălțăminte specializată pentru organele de drept.

Cele două fabrici ale acestora au 1.000 de angajați și pot produce până la 5 milioane de perechi pe an.

Împreună cu fiul Aleksandr, Oleg conduce producția. Soția sa, Olga, gestionează rețelele de socializare ale companiei.

Aprovizionează armata rusă de 23 de ani

Afacerea familiei Andrianov a devenit cu adevărat de anvergură datorită achizițiilor efectuate de către stat. Timp de câțiva ani, Faraday a fost furnizorul exclusiv de pantofi pentru Ministerul de Interne și Garda Națională Rusă, iar din 2001 a aprovizionat armata rusă.

„Secretul” este Igor Medoev, fost membru al FSB, ministru adjunct al apărării din 2001, cu care familia Andrianov este foarte apropiată.

Compania Faraday a reușit să stabilească relații nu numai cu agențiile ruse de aplicare a legii, ci și cu liderii mondiali în producția de încălțăminte.

Iar războiul declanșat în Ucraina nu a perturbat legăturile personale sau de afaceri ale celui mai mare producător de încălțăminte pentru soldații ruși.

De la izbucnirea ostilităților, toate resursele Ministerului Apărării au fost clasificate, dar există dovezi ample că Faraday furnizează cizme și bocanci soldaților ruși de pe linia frontului în Ucraina, au confirmat militarii mobilizați care luptă în Ucraina, pentru Novaia Gazeta Europa.

Realizatorul Vladimir Soloviov a lăudat pantofii lui Faraday la una dintre emisiunile sale de la postul de stat Rusia 1: „Ei bine, ai noștri au învățat să facă îmbrăcăminte tactică, pantofi fantastici pe care îi folosesc soldații forțelor speciale. Sunt foarte frumoși”.

Matrițe din Cehia și din Italia, materii prime din Italia, Spania și Coreea de Sud

Potrivit datelor vamale, în cei doi ani de război, Faraday a importat din Europa mărfuri în valoare de 1,2 miliarde de ruble, circa 12,5 milioane de euro.

În cei doi ani de război, producătorul de încălțăminte pentru soldații ruși a achiziționat materiale textile și din Italia și Spania pentru aproape un miliard de ruble, 10,4 milioane de euro, iar din decembrie 2023 (ultimele date disponibile), achizițiile au continuat.

Inclusiv echipamente din Europa pentru reechiparea fabricii, precum:

matrițe de cauciuc pentru fabricarea tălpilor din Republica Cehă, de 35,5 milioane de ruble, aproximativ 370.000 de dolari;
matrițe din Italia, de aproape un milion de ruble (10.000 de euro).

Echipamente în valoare de 54 de milioane de ruble, 560.000 de dolari au venit și din Coreea de Sud, care, ca și țările europene, a condamnat războiul din Ucraina și s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Rudele din Slovacia și litera schimbată din nume

Novaia Gazeta Europa scrie că Olga Andrianova, nora creatorilor Faraday, soțul ei, Aleksandr, și cei 4 copii ai lor trăiesc în Slovacia.

Familia deține mai multe loturi de teren cu o suprafață totală de aproape 30 de acri și două case în Limbach, lângă Bratislava, unde locuiesc slovaci bogați, inclusiv fostul președinte Ivan Gasparovič.

Toate proprietățile imobiliare sunt înregistrate la proprietarul Faraday, Svetlana Andrianova, care le-a achiziționat proprietatea în 2013.

Ulterior, după declanșarea invaziei din Ucraina, numele proprietarului din documente s-a schimbat cu o singură literă, Adrianova în loc de Andrianova.