Companiile sunt îngrijorate de fenomenul în care electricitatea devine gratuită: Ce înseamnă acest lucru, de fapt

RMAG news

În Europa, disponibilitatea energiei regenerabile crește cu repeziciune, atingând un punct în care, uneori, electricitatea este oferită gratuit și, în rarele cazuri, poate fi achiziționată la un preț negativ.

Impactul prețurilor negative asupra investițiilor

Deși acest lucru reprezintă un avantaj pentru mulți consumatori și pentru mediu, companiile încep să-și exprime îngrijorarea că aceste economii inversate ar putea determina scăderea cererii pentru proiecte mai mari și mai inovatoare de energie regenerabilă.

„Prețurile negative vor încetini implementarea capacității regenerabile pentru majoritatea jucătorilor. Acest lucru afectează capacitatea de a investi la niveluri rezonabile”, a declarat Axel Thiemann, CEO al dezvoltatorului solar Sonnedix. Prețurile negative ale energiei apar atunci când producția ridicată de energie coincide cu cererea scăzută, fenomen frecvent în zilele de sărbătoare publică.

Drept urmare, furnizorii de energie regenerabilă oferă electricitate la prețuri negative, plătind practic cumpărătorii să preia excesul de energie. În realitate, însă, taxele și costurile de transport înseamnă că consumatorii tot vor trebui să plătească, explică Futurism. Prețurile negative au apărut pentru prima dată în Germania în 2008 și inițial au fost rare. Totuși, conform monitorului de piață al UE ACER, aceste cazuri au crescut de douăsprezece ori în 2023 comparativ cu anul precedent.

Perspectivele pentru viitor

Până acum, 2024 a continuat această tendință. În mai, un număr neobișnuit de mare de zile însorite a dus la scăderea prețurilor la energie sub zero pentru o perioadă record în Danemarca. În Germania, producătorii solari s-au confruntat cu prețuri negative, aruncând piața energiei în haos. În California, care obține un sfert din electricitatea sa din panouri solare, prețurile au devenit negative în timpul zilei în aprilie, indicând că multă energie este risipită.

Adunând toate acestea, se evidențiază necesitatea tot mai mare pentru stocarea energiei, care să poată redistribui puterea când cererea este mare și oferta este scăzută, o problemă majoră a rețelei care a determinat apariția unei serii de soluții exotice potențiale.

Investitorii sunt, de asemenea, tot mai precauți în fața scăderii veniturilor, ceea ce i-ar putea descuraja să investească în noi surse de energie regenerabilă. În aprilie, ministrul energiei din Spania, Teresa Ribera, a avertizat că prețurile negative ale energiei din țară ar putea încetini investițiile, în ciuda beneficiilor mari pentru consumatori.

Experții prezic că faptul că electricitatea devine gratuită și tendința creșterii prețurilor negative la energie ar putea continua pentru încă aproximativ un deceniu. Aceste fenomene pun în evidență provocările și oportunitățile asociate cu tranziția către surse de energie regenerabilă și necesitatea dezvoltării de soluții inovatoare pentru stocarea și gestionarea energiei.