Cristian Păun: Politicienii să nu mai promită creșteri de salarii din bani pe care nu-i avem. Oalele sparte tot noi o să le plătim. La anul vor crește taxele și inflația tot mare va fi. Principala problemă e deficitul (VIDEO)

Cristian Păun: Politicienii să nu mai promită creșteri de salarii din bani pe care nu-i avem. Oalele sparte tot noi o să le plătim. La anul vor crește taxele și inflația tot mare va fi. Principala problemă e deficitul (VIDEO)

Profesorul de economie Cristian Păun s-a arătat extrem de sceptic că inflația va scădea sub 5% dacă Guvernul nu face ceva să reducă deficitul bugetar. În opinia sa, la anul, deci după ce se termină alegerile și promisiunile electorale aferente, guvernanții ne vor crește iar taxele și, pe lângă ele, va trebui în continuare să suportăm inflația mare.

Păun a atras atenția că Guvernul ar trebui să înceteze să mai arunce în consum bani pe care, de fapt, nu-i are, și ar trebui să se ocupe de reformele și investițiile din PNRR, căci acestea asigură, de fapt, dezvoltarea României. Altfel, cu salariile mărite cu bani pe care nu-i avem, doar ne furăm singuri căciula. Nota de plată tot noi o vom achita de la anul, avertizează economistul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

 

Ce ar trebui să facă Guvernul ca inflația să scadă

 

„Atât timp cât nu rezolvăm problema deficitului, presiunea asupra inflației va rămâne una foarte ridicată și inflația va rămâne riscul major macroeconomic al României pentru perioada următoare.

Deci dacă Guvernul vrea să se lupte cu inflația, în primul și-n primul rând ar trebui să lupte cu acest deficit, nu să se ducă peste supermarketuri și să facă o analiză, vezi Doamne!, unde e adaosul comercial și unde nu e. Adică din acest punct de vedere ar trebui să vedem un Guvern care chiar luptă cu inflația, deci se luptă cu deficitul în primul și-n primul rând.

În paralel, să creeze premisele, condițiile ca economia locală să înflorească, să genereze mai multă ofertă, mai multe opțiuni pentru români, mai ales acolo unde vorbim de cele mai mari creșteri de prețuri. Și cred că ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe zona agroalimentară, ci aici avem mari creșteri de prețuri sau presiune foarte mare.

Sigur că acum, vara, o să vedem o temperare a inflației, dar nu pentru că e Guvernul foarte eficient în a lupta cu inflația, ci pentru că, natural, pe perioada verii produsele agroalimentare, datorită ofertei, încep să se ieftinească. De asta poate Guvernul se uită la ce înseamnă vara pentru români și de ce scad prețurile vara și cresc la loc toamna. Că e vorba de ofertă! Dacă o înflorim și încercăm să prelungim durata de utilizare, de consum a produselor românești sau autohtone, putem să vorbim de o luptă cu adevărat contra inflației.

Și Guvernul trebuie să facă tot posibilul să nu mai genereze putere de cumpărare din bani pe care nu-i are, promițând în stânga și-n dreapta majorări salariale”, a explicat profesorul de economie.

 

Cristian Păun: La anul o să crească taxele

 

Acesta a mai afirmat că politicienii n-ar trebui să atragă oamenii la vot „vânzându-le iluzii”, pentru că „vom plăti cu toții oalele sparte în anii care vin”.

„N-ar trebui să sacrificăm investițiile și dezvoltarea României în perioada următoare pe aceste gafe și acest populism”, a mai spus Păun.

Acesta a reproșat apoi faptul că în ministere „nu lucrează nimeni” și toată lumea e paralizată, așteaptă să vadă ce se întâmplă după aceste patru rânduri de alegeri”.

„Avem întârzieri masive pe zona PNRR, a fondurilor europene. Cred că nu e zi în care presa să nu scrie că trebuia să absorbim atât și n-am absorbit nimic. Pot să apară corecții că avem acest deficit excesiv.

Deci anul viitor o să vină acești guvernanți, dacă vin tot ei la butoane, și o să ne convingă de ce trebuie să plătim taxe mai mari, mai progresive, mai aplicate la nivel de cetățean, să nu poată să scape cetățeanul și eu sunt sigur că o să combine această taxare cu inflația în continuare.

Deci povestea asta cu o să scăpăm de inflația e o poveste de adormit copiii. (…) Zeci de miliarde de euro noi nu-i avem, îi împrumutăm și-i aruncăm, în principal, în consum”, a mai afirmat Cristian Păun.

În opinia sa, inflația nu va scădea sub 5% decât dacă ori rezolvăm problema deficitului bugetar, ori Institutul Național de Statistică (INS) o să măsluiască cifrele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *