Criza forţei de muncă în România ar putea căpăta amploare. Până la 50% dintre angajații asiatici vor să plece din țară

Criza forţei de muncă în România ar putea căpăta amploare. Până la 50% dintre angajații asiatici vor să plece din țară

România ar putea rămâne fără o mare parte dintre angajații asiatici. Mulți vor să plece după intrarea țării în Spațiul Schengen aerian și maritim. Potrivit specialiștilor, criza forței de muncă ar putea căpăta amploare.

Angajații asiatici plănuiesc să plece din România. Țara s-ar putea confrunta cu o criză a forței de muncă

Între 30 și 50 la sută dintre muncitorii asiatici ar plănui să plece în Occident, arată datele firmelor de resurse umane, citate de Observator News. Pe lângă faptul că ar putea duce la o lipsă și mai mare a personalului pe piața muncii, acest lucru va crea probleme privind momentul aderării României cu frontierele terestre.

Acum câteva zile, 16 cetățeni din Sri Lanka, India, Pakistan și Bangladesh, care munceau în România, au vrut să fugă din țara noastră în Occident. Respectivii au fost trimiși acasă și au primit interdicția de a intra pe teritoriul Uniunii Europene și în spațiul Schengen timp de cinci ani.

Situația s-ar putea agrava în privința forței de muncă, dacă estimările specialiștilor vor deveni realitate. Asta pentru că, în ultimii ani, peste 130.000 de muncitori străini au fost angajați de companiile din România.

Dacă până la 50 la sută dintre aceștia vor fugi în Occident, țara noastră se va afla în fața unei crize a forței de muncă de amploare. Cele mai afectate vor fi domeniile auto, construcții și comerț.

Ce măsuri vor lua agențiile de recrutare și firmele

În acest context, polițiștii de frontieră fac controale de amploare și utilizează o aplicație pentru a afla toate datele despre o persoană, scanând documentul de identitate. „Poliţia de frontieră este dotată cu terminale mobile cu ajutorul cărora prin aplicatia eDac se fac verificări nesistematice.

Cu ajutorul ei putem accesa bazele noastre de date pentru a observa dacă persoanele sunt căutate în vederea efectuării unor proceduri judiciare”, a declarat Tiberiu Ioniţă, şef punct frontieră Aeroport Otopeni, conform sursei citate.

Pentru a evita o criză a forței de muncă, agențiile de recrutare vor să aleagă viitorii muncitori non-UE respectând criterii mult mai stricte. Totodată, companiile vor oferi condiții mult mai bune pentru a-i convinge să nu plece din România.

„S-a stabilit că sunt unele ţări, cum ar fi Bangladesh, Pakistan, de unde oamenii vin dar nu se stabilesc aici. Cei care au început deja să plece din România sau urmează să plece sunt cei care provin din industrii care nu pot plăti salarii îndeajuns de mari pentru a-i face să rămână aici”, a mai spus Corina Constantin, vicepreşedinte patronat importator forţă de muncă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *