Cu ce poți înlocui uleiul de măsline. Alimentul s-a scumpit considerabil în ultimul an

Cu ce poți înlocui uleiul de măsline. Alimentul s-a scumpit considerabil în ultimul an

Uleiul de măsline este pe cale să devină un aliment de lux. Prețurile au explodat în ultimul an, atât de mult încât a fost supranumit „aurul lichid”. Care sunt alternativele mai ieftine pentru acesta.

Cu ce se poate înlocui uleiul de măsline

O criză a transformat uleiul de măsline în  „aur lichid” și a făcut ca prețul să crească considerabil. Conform Kyle Holland, analist la grupul de cercetare de piață Mintec, și vreme nefavorabilă a jucat un rol important. Producția a fost afectată în țările mediteraneene precum Spania, Italia și Grecia.

Astfel că, se preconizează că prețurile vor exploda, din nou, în perioada următoare. Prin urmare, consumatorii, șocați de câți bani trebuie să scoată acum din buzunar, caută tot felul de alternative.

De pildă, uleiul vegetal se numără printre cele mai ieftine. Însă, este și printre celelalte tipuri, fiind realizat dintr-un amestec de grăsimi provenite din mai multe surse vegetale, precum floarea-soarelui, porumb, canola, soia și șofrănel.

Astfel că, tinde să fie lipsit de micronutrienți și de beneficii asupra sănătății umane, având în compoziție un conținut mare de de grăsimi pro-inflamatorii. Dar, în timp ce uleiul de măsline poate să coste aproape 100 de lei, cel vegetal costă mai puțin de 6 lei. 

Uleiul de susan, bun pentru inimă

Uleiul de rapiță este de două tipuri: industrial și culinar, cel din urmă fiind mai degrabă cunoscut sub denumirea de ulei de canola. Compoziția acestuia este diferită, având un conținut de de acid erucic de 2% sau chiar mai mic.

Producția la nivel mondial este destul de mare, ceea ce face ca prețul uleiului de rapiță să nu fie atât de ridicat. Această alternativă a uleiului de măsline este una pură, plină de grăsimi sănătoase, grăsimi nesaturate și vitamina E.

Este un antioxidant ce ajută la sănătatea pielii și a ochilor. Datorită punctului său ridicat de fum poate fi folosit pentru prăjit, căci nu se va arde decât atunci când va ajunge în jurul valorii de 200 de grade Celsius.

O alternativă pentru uleiul de susan, bogat în sesamol și sesaminol, antioxidanți buni pentru inimă, ce ar putea avea efecte unor boli grave, cum este Parkinson, notează adevărul.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *