Cum a reacționat un chelner când clientul i-a cerut apă gratis, de la robinet. „Dar nu te sfătuiesc”

Cum a reacționat un chelner când clientul i-a cerut apă gratis, de la robinet. „Dar nu te sfătuiesc”

Legea care prevede ca restaurantele și cafenelele să ofere apă gratis clienților este în vigoare de două luni, dar nu se aplică în majoritatea locurilor și nu este prevăzută nicio pedepasă pentru aceste localuri.

Reacția chelnerului

În centrul Bucureștiului, chelnerii sfătuiesc clienții să opteze pentru apa îmbuteliată, nu pentru cea de la Robinet, care este gratuită, conform observatornews.

Un client a cerut un pahar de apă de la robinet, gratuit, dar răspunsul chelnerului ș-a uimit.

„Dar nu te sfătuiesc. Nu că nu am avea filtre sau chestii de genu…”, a răspuns ospătarul.

Patronii restaurantelor spun că această lege le-ar afecta profitul și nu sunt deloc de acord cu ea.

„Apa de la robinet costă. La fel costă şi serviciul, la fel costă şi paharul. Principiul că vine statul şi te obligă să dai ceva gratuit, dar care costă, mi se pare că nu este adecvat”, spune Dragoş Anastasiu, reprezentant HORECA.

Dar, economiștii și inițiatorii legii îi contrazic pe proprietarii localurilor. „Costul acesta se regăseşte tot în servicii, adică tot noi suportăm prin nota de plată această obligaţie impusă de autorităţi”, susţine Adrian Negrescu, economist.

Totuși, sunt unele localuri care ofereau apă gratuită chiar dinainte ca legea aceasta să intre în vigoare și spun că este un gest prin care le transmite clienților ideea că sunt bineveniți.

Fără pedepse pentru cei care nu respectă legea

Dar, legea nu prevede nicio sancțiune sau pedeapsă pentru cei care nu o respectă. Ba mai mult, localurile ar trebui să ofere apa gratuită chiar și trecătorilor care au nevoie de aceasta.

„Noi nu am prevăzut sancţiunile în amendamentele pe care le-am propus. Teoretic, pentru ele nu reprezintă niciun cost, nici măcar de luat în calcul. Nu văd de ce restaurantele s-ar opune. Acest lucru se poate întâmpla şi pentru oamenii care nu sunt de fapt clienţi. E posibil ca oamenii sa aibă nevoie să bea un pahar cu apă. E un lucru de civilizaţie”, a declarat Diana Buzoianu, iniţiator lege.

Restaurantele și terasele cumpără o sticlă de apă plată de 750 ml cu patru lei și pe nota de plată ajunge să fie de cinci sau șase ori mai mult.