Cum este corect: „binevenit” sau „bine-venit”?

Cum este corect: „binevenit” sau „bine-venit”?

Ortografia este una dintre cele mai mari provocări din limba română, care creează adeseori confuzii în rândul multor români, indiferent că este vorba despre copii ori despre adulți. Discuțiile referitoare la pronunția și scrierea corectă a cuvintelor apar frecvent atunci când nu se cunosc regulile ortografice, mai ales în cazul termenilor care prezintă un anumit grad de dificultate sau neconcordanțe ce pot apărea între formă și pronunție.

Vocabularul limbii române conține o mulțime de astfel de cuvinte care pun în dificultate mulți vorbitori nativi, mai ales când aceștia sunt puși în situația de a redacta diverse texte. De aceea, pentru a evita să facem greșeli este important să acordăm o atenție sporită modului în care sunt scrise aceste cuvinte. Una dintre greșelile frecvente constă în confuzia care se face în ceea ce privește modul în care se scrie „binevenit” sau „bine-venit”. Puțini sunt cei care pot face distincție între cele două forme și care înțeleg regula de bază care stă la baza scrierii corecte a acestui substantiv comun. În acest articol îți vom spune care dintre cele două variante este cea corectă și, totodată, îți vom oferi explicațiile de ordin ortografic pentru confuzia care se creează în jurul acestui cuvânt.

De ce este important să scriem corect

Așa cum am precizat, scrisul este una dintre principalele modalități de comunicare prin care ne putem exprima idei, opțiuni, propuneri sau diverse solicitări. În momentul de față ne exprimăm în scris mai mult decât, poate, am făcut-o vreodată pentru că scrisul a devenit principalul nostru mijloc de a obține informații și de a interacționa și de a ne conecta cu semenii noștri, indiferent de limba pe care o folosim. Din acest motiv, este esențial să scriem corect gramatical pentru că numai așa putem să transmitem un mesaj clar și coerent.

De asemenea, îmbunătățirea abilităților de comunicare în scris ne permite să interacționăm corect și eficient cu cei din jurul nostru. O redactare corectă din punct de vedere gramatical demonstrează și competență în utilizarea limbii și poate să contribuie la crearea unei impresii pozitive asupra autorului, după cum susțin experții în lingvistică de la Universitatea din Arizona (SUA). Mergând mai departe, trebuie spus că scrierea corectă este extrem de importantă și pentru că, de multe ori, oamenii citesc ceea ce scriem înainte de a ne întâlni față în față, indiferent că este vorba despre un mesaj de tip text, un e-mail, un CV sau o scrisoare de intenție. Asttfel, erorile de redactare sau ideile dezorganizate și incomplete expuse în textele pe care le scriem i-ar putea face pe cei care ne citesc să-și ridice semne de întrebare în privința inteligenței și caracterului nostru. Pentru că, dacă cel care citește textul nostru nu înțelege pe deplin sau nu identifică preferințele sau nevoile noastre, este puțin probabil să îndeplinească cererea respectivă.

Cum ne putem îmbunătăți abilitățile lingvistice

În limba română există numeroase cuvinte cu forme asemănătoare, dar cu utilizări și înțelesuri distincte. Această caracteristică face ca corectarea lor să fie o provocare atât pentru cei care învață limba, cât și pentru vorbitorii nativi. Abilitatea de a scrie corect este un indicator evident al cunoașterii regulilor de scriere în limba română. Acest principiu este deosebit de important în cazul cuvintelor care prezintă dificultăți datorită discrepanței dintre forma scrisă și cea pronunțată.

În ultima vreme, se remarcă o creștere a numărului de persoane care se confruntă cu dificultăți reale în scrierea textelor simple, ceea ce duce la apariția unor erori frecvente și neintenționate. Un exemplu obișnuit al unei astfel de greșeli este confuzia dintre „binevenit” și „bine-venit”. Unii oameni cunosc forma corectă, în timp ce alții greșesc din lipsa cunoștințelor despre originea acestor cuvinte sau din simpla necunoaștere a regulilor de scriere specifice. Pentru a ne îmbunătăți competențele lingvistice în limba română, avem la dispoziție numeroase resurse, cum ar fi dicționarele online, cărțile de gramatică și cursurile specializate, care ne pot ajuta să ne perfecționăm abilitățile lingvistice.

De ce se scriu greșit cuvintele simple

Se spune că este a greși este omenește, iar erorile de scriere reprezintă o realitate cu care ne confruntăm cu toții. Fie că apăsăm o tastă greșită la smartphone sau laptop, confundăm un omofon ori pur și simplu uităm cum se scrie corect un cuvânt (ceea ce suntem siguri că s-a întâmplat cu oricare dintre noi măcar o dată în viață), greșelile de scriere pot reprezenta un obstacol în ceea ce privește exprimarea în scris a propriilor gânduri, emoții sau experiențe personale. Cu toate că unii cititori ar putea părea mai indulgenți trecând cu vederea anumite erori de scriere, dacă acestea ar deveni o obișnuință, chiar și aceștia vor începe să pună la îndoială credibilitatea ta sau a organizației din care faci parte, aflăm de pe site-ul Hudson Fusion.

Același lucru este valabil în orice limbă, deci și în română. Vocabularul autohton include cuvinte care, deși sunt utilizate în mod frecvent în scris și în vorbire, pot fi uneori dificil de scris sau de pronunțat pentru mulți vorbitori nativi.

Una dintre cauzele pentru care unii oameni fac astfel de greșeli ar putea fi utilizarea excesivă a dispozitivelor inteligente, așa cum este telefonul mobil, care facilitează redactarea rapidă a textelor, dar care ne pot determina să comitem erori grave de scriere sau de punctuație, mai ales în cazul cuvintelor mai complexe. Aceasta se întâmplă fie din cauză că ne grăbim, fie din neglijență sau pur și simplu din cauza lipsei unor cunoștințe de bază în scriere.

Chiar dacă sunt instrumente esențiale în viața noastră de zi cu zi, fiind considerate adevărate mini-computere portabile, smartphone-urile sunt folosite pentru trimiterea de mesaje text sau de e-mail-uri, pentru conversații pe platformele sociale sau pe aplicații de chat. În aceste condiții, există multe persoane care aproape că au uitat să scrie de mână și nici nu mai respectă regulile de scriere și de punctuație. În limba română există cuvinte lungi și complicate, precum „gastropiloroduodenojejunostomie” sau „diclordifeniltriclormetan”, care pot ridica reale probleme la scriere. Cu toate acestea, există cuvinte mult mai simple, cum ar fi „binevenit”/„bine-venit”, care ar trebui să fie scrise și pronunțate corect, fără probleme.

Cum se scrie corect: „binevenit” sau „bine-venit”?

Una dintre numeroasele erori gramaticale care se găsesc adesea în gramatica limbii române constă din dezlipirea literelor unui cuvânt compus, adăugarea unei cratime sau a conjuncției „și” în interiorul anumitor cuvinte. Cuvântul despre care vorbim în acest articol face parte din categoria celor mai „prietenoase” cuvinte existente în vocabularul limbii române deoarece atât forma cu cratimă, cât și cea fără cratimă apar adeseori în scrierea curentă. De aceea, multe persoane își pun întrebarea care este varianta corectă: „binevenit” sau „bine-venit”?

Trebuie precizat că, în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic 2 (DOOM 2), varianta corectă era „bine-venit”, adică scris cu cratimă. Însă, experții lingviști au reanalizat cuvântul și au stabilit că, deși la prima vedere, ar putea avea ca formă corectă „bine-venit”, unica variantă corectă care este acceptată în limba română începând cu anul 2021 este „binevenit”. Adică, fără cratimă, dar scris legat, relatează site-ul Shtiu.ro.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „binevenit/ă” este definit ca fiind cel/cea „care sosește la momentul oportun; care face plăcere, bucurie venind”. Spunem că momentul este binevenit sau că mărirea de salariu este binevenită cu sensul de „oportun/ă, agreat/ă”. De asemenea, există și o a doua definiție, care se referă la un lucru „care se produce la locul și la timpul potrivit; adecvat unei situații”. Cuvântul „binevenit” a fost preluat din limba franceză, de la termenul „bienvenue”, care în limba română se traduce fix cum am precizat anterior. Iată și câteva exemple de propoziții cu cuvântul „binevenit”:

Ești întotdeauna binevenit în casa noastră.
Fii binevenit în compania noastră!
Cătălin, vei fi întotdeauna binevenit la noi!
Nu mă simt binevenit la ei acasă.
Cadoul de la tine a fost binevenit.

Alte cuvinte care se scriu greșit

Binevenit este doar unul dintre numeroasele cuvinte care le dau multor români mari bătăi de cap în ceea ce privește scrierea corectă. Mai jos prezentăm o listă cu câteva cuvinte care sunt scrise greșit:

ghips­ – aparent, acest cuvânt ar putea avea ca formă corectă „gips”, însă unica variantă corectă acceptată este „ghips”, aceasta fiind menționată atât în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (Dex), cât și în DOOM.
țigară – scrierea corectă a acestui cuvânt este cea în care la sfârșit apare litera „ă”, dar, cu toate acestea, unele persoane îl scriu greșit și folosesc forma țigare din cauză că pronunță greșit, și anume cu litera „e” la sfârșit.
să aibă – aceasta este forma corectă a verbului a avea pentru modul conjunctiv, persoana a III-a, singular și plural.
plajă – aceasta este forma corectă a cuvântului la singular, deși unii folosesc forma plaje.
însăşi/însuși – acestea sunt formele corecte la feminin (ea însăși) și, respectiv, la masculin (el însuşi).
grijă – aceasta este forma corectă, însă unii folosesc greșit forma grije.
repercusiune – aceasta este forma corectă a cuvântului, însă foarte mulți dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită, și anume repercursiune).
voiam – aceasta este forma corectă a verbului a voi pentru că în limba română nu există verbul a vroi.

Foto: Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *