Cum păcălește un român sistemul de returnare-garanţie. Metoda prin care aparatele pot să dea 50 de bani pentru PET-urile din afara programului

Cum păcălește un român sistemul de returnare-garanţie. Metoda prin care aparatele pot să dea 50 de bani pentru PET-urile din afara programului

Un român a arătat publicului, într-un clip video, cum păcălește sistemul de returnare-garanție. Practic, bărbatul obține câte 50 de lei și pentru PET-uri din afara programului SGR.

Un român păcălește sistemul de returnare-garanție și ia 50 de bani pentru PET-urile din afara programului SGR

În ultima perioadă, românii au început să pună în practică tot mai multe metode prin care fraudează sistemul de garanție-returnare (SGR). Recent, un bărbat a preluat o metodă care a fost pusă în aplicare și în alte țări din Europa, unde s-a introdus sistemul de garanție.

Acesta a arătat public, într-o postare pe TikTok, cum obține într-un mod extrem de rapid și simplu câte 50 de bani și pentru sticlele de plastic, doze sau alte recipiente care nu sunt eligibile în programul SGR.

În videoclipul respectiv apărut pe această reţea socială extrem de populară se observă cum bărbatul ia codul de bare de pe spatele unei sticle eligibile pentru sistemul de reciclare implementat în România de la începutul anului.

În următoarea etapă a procesului său de fraudare a sistemului, acesta copiază codul de bare. Ulterior îl multiplică şi îl lipeşte pe sticle mai vechi care nu au simbolul actual de returnare-garanție, conform Observator News.

Rezultatul: pentru sticlele din afara programului SGR pentru care nu a plătit 50 de bani, bărbatul a încasat garanția. Clipul său a adunat peste 500.000 de vizualizări.

În sutele de comentarii strânse, foarte multe persoane spun că au încercat metoda frauduloasă şi că funcționează dacă codul de bare este pus pe sticle de aceeași mărime.

Ce se va întâmpla din 1 iulie

De la 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific. Astfel, până la 30 iunie, în piață găsim ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avut o reacție pe tema aceasta, legată de posibila fraudare. El a spus că ”după ce scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piaţă, cei care vor să fraudeze sistemul nu au pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că e un fenomen care nu a luat amploare şi nici nu poate să ia amploare pentru că sistemul are la rândul lui şi o protecţie la fraudă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *