Cursă contra cronometru pentru salvarea sutelor de oameni dispăruți după o alunecare de teren în Papua Noua Guinee

Cursă contra cronometru pentru salvarea sutelor de oameni dispăruți după o alunecare de teren în Papua Noua Guinee

Serviciile de urgență se grăbesc să ajungă în satele lovite de o alunecare masivă de teren în provincia izolată Enga din Papua Noua Guinee, unde se tem că sute de oameni au murit.

Alunecarea de teren a îngropat peste 300 de oameni și 1.182 de case

O echipă formată din medici și personal militar a reușit să ajungă la locul izolat de alunecarea de teren, a declarat agenția umanitară Care Australia. Dar terenul dificil și deteriorarea drumurilor principale îngreunează eforturile de salvare, a adăugat acesta, cu accesul pe autostradă blocat și zona accesibilă doar cu elicopterul, potrivit BBC.

Alunecarea de teren a îngropat sute de case în munții Enga, în nordul națiunii insulare din sud-vestul Pacificului, vineri. Rămâne neclar câți oameni sunt prinși sub dărâmături.

„Deși zona nu este dens populată, îngrijorarea noastră este că numărul morților ar putea fi disproporționat de mare”, a spus Care Australia într-o declarație anterioară.

Amos Akem, un deputat al provinciei Enga, a declarat pentru ziarul Guardian că, pe baza rapoartelor de la sol, „alunecarea de teren a îngropat peste 300 de oameni și 1.182 de case”.

Citat de ziarul The Guardian, Akem a explicat că eforturile de salvare au fost îngreunate de un drum blocat care leagă satul afectat Yambali de capitală. Yambali este situat la aproximativ 50 km de Wabag, capitala provinciei.

Vorbind cu agenția de presă AP, oficialul ONU, Aktoprak, a spus că zona afectată de alunecare a acoperit dimensiunea a trei până la patru terenuri de fotbal. Satul Yambali, a adăugat el, găzduiește 3.895 de oameni.

Autoritățile au declarat un dezastru natural fără precedent

Unele case din sat au scăpat de alunecarea de teren, a spus Aktoprak, dar „dată fiind amploarea dezastrului”, numărul morților ar putea fi mai mare de 100.

Operațiunea de a ajunge la cei afectați a fost complicată de temerile că ar putea fi mai multe alunecări de teren. „Terenul continuă să alunece și să se miște, iar asta face ca oamenii să opereze în pericol”, a declarat Aktoprak pentru agenția de presă AFP.

Locuitorii din zonele înconjurătoare au descris modul în care copacii și resturile de pe un munte prăbușit au îngropat părți ale comunității, lăsând-o izolată.

Filmările de la fața locului îi arată pe localnici care scot cadavre de sub moloz și copaci în timp ce traversează terenul plin de bolovani giganți și copaci smulși.

Un locuitor dintr-un sat din apropiere a spus că, atunci când a ajuns la locul alunecării de teren, „nu mai erau case [rămase]”. „Nu era nimic, doar pietre și pământ… nu erau oameni și nu se mai vedeau casele”, a adăugat domnul Lau.

Guvernatorul din Enga, Peter Ipatas, a declarat pentru AFP că „șase sate” au fost afectate de alunecarea de teren, pe care a descris-o drept „un dezastru natural fără precedent”.

Enga se află la peste 600 km de drum de capitala țării, Port Moresby.
Societatea de Cruce Roșie din Papua Noua Guinee a declarat anterior că o echipă de răspuns în situații de urgență formată din oficiali ai biroului guvernatorului provincial, poliție, forțele de apărare și ONG-uri locale a fost desfășurată la fața locului.