Curtea Constituțională va decide în dosarul copiilor din anii ’80, victime ale Orfelinatului groazei de la Siret. Cazul fusese clasat

Curtea Constituțională va decide în dosarul copiilor din anii ’80, victime ale Orfelinatului groazei de la Siret. Cazul fusese clasat

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au sesizat Curtea Constituţională a României în dosarul privind victimele-copii din căminul-spital de la Siret, din perioada comunistă 1980-1989, caz care fusese clasat de Parchetul General, a anunțat vineri, 17 mai Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER).

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută decizia Curţii de Apel Bucureşti care a admis solicitarea Institutului de a putea sesiza Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de clasare a dosarului referitor la crimele comise de regimul comunist privind sute de copii supuşi la tratamente neomenoase la Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret”, au anunţat reprezentanţii IICCMER într-un comunicat.

În iunie 2018, IICCMER a înaintat un denunţ către Parchetul General referitor la abuzurile fizice și psihice inimaginabile aplicate în timpul regimului comunist copiilor din Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret. Este vorba despre perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, timp în care au murit 340 de minori.

În martie 2023, Parchetul General a clasat acest caz, iar o lună mai târziu IICCMER a depus o plângere împotriva documentului considerat „nelegal şi netemeinic”, la procurorul ierarhic superior. Plângerea a fost respinsă pe motiv că IICCMER nu are un „interes legitim” pentru a formula o asemenea cerere, fiind doar „un simplu denunţător”.

IICCMER a făcut apoi o nouă plângere împotriva Ordonanţei de clasare, iar astăzi, 17 mai, un judecător de la Curtea de Apel a decis admisibilitatea sesizării, iar dosarul va ajunge pe rolul Curţii Constituţionale pentru soluţionare. 

„În cazul în care Curtea Constituțională decide că ordonanța de clasare a dosarului este neconstituțională, decizia de clasare nu mai are efecte legale. Cu alte cuvinte, dosarul va fi redeschis, iar procurorii trebuie să reia investigațiile și să continue procedurile legale”, au transmis reprezentanții IICCMER.

Ce s-a întâmplat la Spitalul Siret – Orfelinatul Groazei

Spitalul de copii neuropsihici Siret, cunoscut sub numele de Orfelinatul Groazei, a fost înființat în 1956 în nordul României, fiind una dintre primele unități medicale din perioada comunistă dedicate afecțiunilor neurologice infantile.

În perioada 1956-2001, au fost internați 8586 de copii, dintre care 1500 au murit. Investigațiile recente au evidențiat o creștere a mortalității în anii ’80, cu un maxim în 1981, urmată de o scădere în 1983 și 1984, odată cu transferul masiv al copiilor către alte spitale. Majoritatea deceselor au survenit în lunile de iarnă, cu cauze predominant pulmonare.

Contextul istoric declanşator a fost creat în 1966, când regimul comunist a iniţiat o politică de creștere a populației. „Creşterea forţată a populaţiei, strict cantitativă, fără respectul față de om și fără asigurarea tuturor condițiilor decente de viață, a avut printre consecințe creșterea mortalității materne şi infantile, creşterea fără precedent a numărului de copii născuţi cu malformaţii congenitale grave, cu afecţiuni fizice şi psihice, cu diverse boli moştenite sau dobândite după naştere, mii de copii ajungând orfani şi un număr impresionant fiind abandonaţi”, a transmis IICCMER.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *